Sud BiH
221

Premijer Novalić i ostali optuženi u procesu "Respiratori" stigli na početak suđenja

R. D.
Foto: T. S./Klix.ba
Premijer Novlić i advokatica Vasvija Vidović (Foto: T. S./Klix.ba)
Četvero optuženih u predmetu "Respiratori" stigli su u Sud Bosne i Hercegovine u Sarajevu gdje je danas zakazano prvo ročište ovog suđenja koje javnost čeka više od pola godine.
Prvi se ispred Suda pojavio već sad bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, a nakon njega stizali su i ostali.

Suđenje kod sutkinje Enide Hadžiomerović zakazano je za devet sati, a nakon čitanja optužnice o krivnji bi se trebali izjasniti federalni premijer Fadil Novalić, direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, direktor uvoznika Srebrene maline Fikret Hodžić, kao i federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Fikret Hodžić i advokatica Mirna Delalić (Foto: T. S./Klix.ba)
Fikret Hodžić i advokatica Mirna Delalić (Foto: T. S./Klix.ba)

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja kaznenih djela u vezi sa djelima "zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povredu obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovo falsifikovanje ili uništavanje", dok se Jelka Milićević tereti za nesavjestan rad u službi.

Istragu o nabavci 100 respiratora iz Kine koje je Federacija kupila preko firme "F.H. Srebrena malina", koja se bavi prodajom voća i povrća, Tužilaštvo BiH je provodilo od maja prošle godine.