Nakon otvorenog pisma
4

Čović u Zagrebu razgovarao s Plenkovićem o "zabrinjavajućem razvoju izbora u Mostaru"

A. Z.
Andrej Plenković i Dragan Čović (Foto: Twitter)
Andrej Plenković i Dragan Čović (Foto: Twitter)
Nakon što je evropskim i svjetskim zvaničnicima uputio otvoreno pismo u kojem iskazuje zabrinutost za razvoj situacije u vezi s lokalnim izborima u Mostaru, predsjednik HDZ-a Dragan Čović uputio se u Zagreb kako bi o tome razgovora i s premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem.
"S Andrejem Plenkovićem u Zagrebu, gdje govorimo o nastavku dobrosusjedskih odnosa i saradnje između BiH i Hrvatske, daljnjem zalaganju za razvoj i evropsku BiH te zabrinjavajućem razvoju lokalnih izbora u Mostaru o kojemu sam danas izvijestio i brojne EU partnere", napisao je Čović na Twitteru uz fotografiju s Plenkovićem.
Čović je u pismu izrazio zabrinutost zbog činjenice da ni mjesec nakon od zatvaranja birališta rezultati izbora još uvijek nisu poznati, navodeći da se njima manipuliše i na različite načine špekulira.

Također, apelovao je na svjetske zvaničnike da se zauzmu za deblokadu dijela mostarskog sporazuma koji se odnosi na izmjene Izbornog zakona s ciljem provedbe odluke Ustavnog suda BiH o demokratskom predstavljanju konstitutivnih naroda.

Podsjećamo, Čović je u nedavnom intervjuu za Klix.ba kazao da njegovim sastancima s hrvatskim zvaničnicima ne treba pridavati posebnu pažnju, navodeći da se održavaju često, ali da ne informira javnost o svakom od njih jer za to nema razloga.