Izbori u Mostaru
7

Koalicija "Pod lupom": Na 142 od 150 biračkih mjesta postoji razlika u broju birača

A. Z.
Dario Jovanović (Foto: G. Š./Klix.ba)
Dario Jovanović (Foto: G. Š./Klix.ba)
Koalicija "Pod lupom" od otvaranja birališta prati izborni proces u Mostaru, a na konferenciji za medije su kazali da su zabilježena odstupanja u broju birača na 142 od 150 biračkih mjesta.

"Od CIK-a smo dobili listu biračkih mjesta s lokacijima i brojem birača. Prema trenutnim informacijama, broj registrovanih birača koji su na tom izvodu razlikuje se od realnog stanja. U pitanju je 142 od ukupno 150 biračkih mjesta. Razlika je u više hilajda birača, broj birača je manji za 4.000 u odnosu na listu koju je dostavio CIK. Negdje je razlika neznatna, možda je neko obrisan sa spiska, ali negdje je ona velika", kazao je Dario Jovanović, projekt koordinator "Koalicije pod lupom", istakavši da se vrše provjere nakon čega se će se ponovo obratiti javnosti.

Kazao je da razlozi za to mogu biti brojni, ali da nije moguće da je u pitanju slučajna greška.

"Možda su osobe preminule, nemaju pravo glasa, možda su prebacivane iz izbornih jedinica kada su se pravile jedinice, moguće da su biračka mjesta podijeljenja usljed COVID-a, ali nemoguće da je u pitanju sporadična greška. Dozvolite da provjerimo koji je broj tih slučajeva i šta je razlog pa ćemo vas informisati", rekao je Jovanović novinarima.

Koalicija "Pod lupom" je na 18 posto biračkih mjesta zabilježila da članovi biračkog odbora nisu bili pristuni na biračkom mjestu u 6 sati ujutro iako je to bila zakonska obaveza.

Koalicija
Koalicija "Pod lupom" (Foto: G. Š./Klix.ba)

Prema podacima Koalicije "Pod lupom", 4,2 posto mjesta nije uređeno prema instukcijama CIK-a, odnosno nisu u skladu sa smjernicama o prevenciji COVID-a.

Skoro na polovini mjesta nije istaknuta lista članova biračkih odbora da bi se vidjelo kojem političkom subjektu pripadaju, što je neophodno objaviti, s nazivom subjekta umjesto šifri. Na svakom drugom mjestu to nije učinjeno.

Na biračkom mjesti 153 A 038 nedostaje 29 glasačkih listićau odnosu na broj birača, a ručno brojanje listića nije izvršeno na tri biračka mjesta.

Tajnost glasanja je osigurana na svim biračkim mjestima.

Na biračkom mjestu 152 A 006 zabilježana je nepravlinost pri procesu glasanja, gdje je jedna osoba glasala umjesto druge, odnosno sin je glasao umjesto slijepe majke koja je bila u autu ispred biračkog mjesta.

Osim toga, na jednom biračkom mjestu pojavili su se išarani glasački listići.

"To nema logike na početku glasanja, to se obično radi iza 19 sati. Ne razumijem šta je namjera, ali provjeravmo i taj slučaj", rekao je Jovanović.