Krojenje vlade
770

Ovo su četiri kandidatkinje za novu ministricu osnovnog i srednjeg obrazovanja u Sarajevu

S. H.
Naida Hota Muminović, direktorica Bošnjačke gimnazije i kandidatkinja sa najviše šanse za ministricu
Naida Hota Muminović, direktorica Bošnjačke gimnazije i kandidatkinja sa najviše šanse za ministricu
U toku su posljednji razgovori aktuelne većine u Skupštini Kantona Sarajevo o sastavu buduće vlade, a Klix.ba objavljuje imena kandidatkinja za buduću ministricu obrazovanja u Kantonu Sarajevo.
Jedno od ministarstava koje još uvijek nije iskristalizirano je sektor predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja. Taj resor je u koalicijskoj raspodjeli pripao Narodu i pravdi.

Tako najviše šanse za buduću ministricu obrazovanja ima aktuelna direktorica Bošnjačke gimnazije u Sarajevu Naida Hota Muminović.

Jedna od kandidatkinja je i Inga Biščević, direktorica Škole za srednje i stručno obrazovanje i radno osposobljavanje, inače supruga proslavljenog nogometaša Željezničara Bulenda Biščevića.

Među kandidatkinjama je ponovo Dženisa Buljugić koja je u jesen 2019. bila na pragu preuzimanja ministarstva nakon povlačenja Zinete Bogunić, ali u tom trenutku tadašnja Šestorka nije imala jasno iskristalisanu većinu pa je i njeno imenovanje propalo.

Buljugić je inače profesorica u Drugoj gimnaziji u Sarajevu, a kćerka je legendarnog nogometaša FK Sarajevo Vahidina Musemića.

I četvrta kandidatkinja za tu poziciju je Aida Ožegović koja je aktivna članica Naroda i pravde. Bila je kandidatkinja za Općinsko vijeće Novi Grad. Kako nezvanično saznajemo, ona je također zainteresirana za Gradsko vijeće, pa je neizvjesno koliko bi njena kandidatura za ministricu obrazovanja mogla biti ozbiljno tretirana.

Podsjetimo da će nova ministrica visokog obrazovanja i nauke biti Melika Husić-Mehmedović, kao kandidatkinja koju je predložio nezavisni zastupnik Damir Marjanović.