Kako raditi
9

VSTV razmatra tehničke mogućnosti ostavke Milana Tegeltije

I. Č.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Milan Tegeltija je saglasan da podnese ostavku na poziciju predsjednika i člana Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, ali se u nastavku sjednice razmatra procedura podnošenja ostavki i popunjavanje upražnjenih pozicija budući da je bez čelništva nemoguće zakazivanje i održavanje sjednica tog pravosudnog tijela.
Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija je prije napuštanja današnje sjednice ovlastio potpredsjednicu Sanelu Gorušanović-Butigan da vodi današnju i sutrašnju sjednicu, a članovi VSTV-a su se složili da ne mogu danas imenovati novo rukovodstvo.

Goran Nezirović, član VSTV-a, predložio je da predsjednik podnese ostavku Sekreterijatu i da se ovlasti zamjensko rukovodstvo kako bi se prevladala situacija do izbora novog predsjednika.

"Da bismo vas ili bilo koga drugog ovlastili da obnaša funkciju predsjednika preduslov je da Milan Tegeltija podnese ostavku Sekreterijatu", kazao je Nezirović.

Sličnog stajališta bila je i članica VSTV-a Berina Alihodžić, ali i većina drugih članova koji su sugerisali da to treba biti pravna konstanta nakon koje treba ovlastiti privremeno rukovodstvo.

Jadranka Stanišić, članica VSTV-a, izjavila je da bi bilo nezakonito izabrati privremeno rukovodstvo budući da zakon ne prepoznaje institut vršitelja dužnosti predsjednika, zbog čega je predložila da se u februaru imenuje novo rukovodstvo.

"Sve ostalo je mimoilaženje zakona. Sva će ta imenovanja pasti. Imamo proceduru. Karikiramo da će nestati svijet ako ne imenujemo v. d. Vratmo se dnevnom redu i završimo sjednicu", rekla je Stanišić.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Navela je da je predsjednik Tegeltija predložio da zakaže sjednicu u februaru, kada bi se mogao izabrati predsjednik i potpredsjednici VSTV-a po zakonu i poslovniku.

"Moj prijedlog je da završimo tačke dnevnog reda... Predsjednik može za februar zakazati sjednicu na kojoj bi podnio ostavku i kada bi se imenovalo novo rukovodstvo. Ja neću učestvovati u nezakonitim sjednicama", kazala je Stanišić.

Duška Bogojević, članica VSTV-a, istakla je da se stvari lome preko koljena, napominjući da je kapacitet potpredsjednice nula ukoliko Tegeltija podnese ostavku.

"Potpuno je logično da se ne može birati član iz RS-a ukoliko Tegeltija podnese ostavku. Onaj ko želi manipulisati Vijećem, neka manipuliše, ja ne želim učestvovati u tome", istakla je Bogojević.

Goran Nezirović je kazao da je nemoguće napraviti pravni vakuum od dva-tri mjeseca i da zakon ne nudi eksplicitno rješenje. "Stalno govorimo o nezakonitom rješenju... Ako sve institucije mogu imati vršioca dužnosti, ne vidim razloga zašto mi ne bismo mogli", kazao je Nezirović.

Kees van der Weide, međunarodni predstavnik u VSTV-u, izjavio je da Tegeltija treba podnijeti ostavku što je prije moguće i da mu ne treba ostaviti satisfakciju da još dva-tri mjeseca bude na čelu.

Članovi VSTV-a su se usaglasili da predsjednik ne može dati ostavku prije završetka sutrašnje sjednice.