Ne očekuju kočnice
58

Četvorka mijenja zakon da bi spojila i razdvojila ministarstva, finalizacija do kraja godine

D. Be.
Predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić (Foto: T. S./Klix.ba)
Predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić (Foto: T. S./Klix.ba)
Četvorka u Kantonu Sarajevo radi na formiranju nove vlade, a istovremeno rješava formalnosti u vezi sa razdvajanjem i spajanjem ministarstava. To će, prema procjenama, sve biti završeno prije kraja ove godine.

Predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić za Klix.ba je kazao da je potrebno uraditi izmjene i dopune Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo kako bi se Ministarstvo obrazovanja podijelilo na dva resora, a spojila u jedno Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture.

"Klubovi zastupnika nove većine su poslali zahtjev prema predsjedavajućem, a ja sam to proslijedio vladi i Uredu za zakonodavstvo kako bi dali svoja mišljenja. Potrebno je da dobijemo i mišljenja Ministarstva finansija i Ministarstva pravde. Očekujemo da ćemo mišljenja dobiti već u ponedjeljak ili utorak“, rekao je.

Ističe da je već razgovarao sa premijerom Marijom Nenadićem i nekim ministrima i niko ne vidi problem da oni to pripreme kao aktuelna vlada.

"To će biti tehnička stvar jer ništa ne izaziva dodatne finansijske troškove. Kada oni to pripreme mi ćemo imati mogućnost da imenujemo ministre u novim resorima“, dodao je Okerić.

Nakon što stignu sva mišljenja naredni korak je zakazivanje hitne sjednice Skupštine KS, što se očekuje također do kraja iduće sedmice.

"Skupština KS zatim usvaja izmjene i dopune Zakona, onda se odmah saziva Kolegij i za 12 dana slijedi nova sjednica Skupštine KS na kojoj će se imenovati Vlada KS na osnovu izmjena i dopuna Zakona za dva nova resora“, rekao je Okerić.

Kao što je poznato Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo bit će podijeljeno na dva resora - jedno za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanja, a drugo za nauku, visoko obrazovanje i mlade.