Podgrijana atmosfera
92

SNSD i PDP kategorični: Od prijedloga SDP-a za izmjenu Ustava BiH nema ništa

D. Be.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Na najavu prijedloga Kluba SDP-a u Predstavničkom domu BiH za izmjene Ustava BiH reagovali su članovi SNSD-a i PDP-a poručivši da to neće proći.
Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PSBiH Snježana Novaković Bursać koja je SDP-ov prijedlog ocijenila apsurdnim i neprihvatljivim te poručila da nema nikakve šanse da budu usvojeni.

"Prijedlog amandmana na Ustav BiH, koje je predložio SDP, nema nikakvu šansu da bude usvojen i pretpostavljam da neće proći ni komisijsku fazu Predstavničkog doma. To znači da se radi o još jednoj u nizu političkih pustih želja ove stranke kojima ona pokušava da skrene pažnju na sebe i svoj politički program. Osim što se ovakvim prijedlozima gubi dragocjeno vrijeme i energija, dodatno se dezavuiše javnost, posebno u Federaciji BiH, jer se kao razlog za podnošenje ovih amandmana navodi zahtjev institucija EU, što uopće nije tačno", rekla je Bursać.

Ona je ocijenila da je prijedlog SDP-a zanimljiv i vrijedan pažnje samo utoliko što se njime direktno priznaje da neke od institucija koje trenutno funkcionišu na nivou BiH, kao što su Sud i Tužilaštvo BiH, nemaju ustavno uporište, pa bi oni ovim prijedlogom da ih "poustave".

Predsjednik PDP-a i zastupnik u Parlamentu BiH Branislav Borenović je kazao da je poruka SDP-u na njihov prijedlog amandmana na Ustav BiH, kratka i jasna – to je apsolutno neprihvatljivo.

On kaže da je održivo samo dejtonsko uređenje BiH, sa tri konstitutivna naroda i dva entiteta čije su nadležnosti jasno definisane, te da ne dolazi u obzir uvođenje predsjednika, potpredsjednika i premijera BiH.

"Ovakvi prijedlozi su nepotrebni i štetni. Jasno je da takvi amandmani neće proći u Parlamentu BiH, a u vrijeme kada BiH ima pad svih ekonomskih pokazatelja, prijedlog drastičnog povećavanja broja poslanika u oba doma Parlamenta je, blago rečeno, neodgovoran“, ističe Borenović.

Borenović kaže da će poslanici PDP-a glasati protiv ovog prijedloga na sjednici Predstavničkog doma 9. decembra.

Podsjetimo, u prijedlogu paketa, SDP predlaže amandmane na Ustav BiH kojima bi uveo funkcije predsjednika i dva potpredsjednika BiH, kao i premijera BiH.

Novost bi bila i podijeljena nadležnost drugih nivoa vlasti s institucijama BiH, a time bi se obuhvatio poreski sistem, izborni proces, pravosuđe, poljoprivreda, nauka i tehnologija, ekologija, lokalna samouprava i druge nadležnosti koje se uređuju zakonom.

U okviru proširenja nadležnosti države BiH, SDP smatra da bi se trebao povećati i broj zastupnika i delegata u Predstvničkom domu Parlamentarne skupštine BiH odnosno Domu naroda.