Radnici negoduju
104

Sindikat kritikovao Vladu FBiH, traže granske kolektivne ugovore i primjenu korona-zakona

E. Sk.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Primjena korona-zakona, odnosno posljedice koje ta primjena ima na radnike FBiH, poslodavce i građane, ali i stanje sa kolektivnim ugovorom u BH Telecomu bile su teme press konferencije koju je danas u Sarajevu održao Savez samostalnih sindikata BiH.

Predsjednik Sinikata BH Telecoma Fikret Alić govorio je o najvećim problemima u kolektivnom pregovaranju.

"Sindikat BH Telecoma i Sindikat hrvatskih telekomunikacija nije protiv kućnog kolektivnog ugovora, ali je protiv kućnog kolektivnog ugovora prije nego što se zaključi granski kolektivni ugovor, pa pravilnik o radu, a ne obrnuto. Guranje kućnog kolektivnog ugovora je guranje Sindikata da odustane od prava radnika za slučaj privatizacije, a mi nećemo na to pristati", jasan je Alić.

Kazao je i da nisu uvjereni da mogu zaustaviti privatizaciju, ali da su dužni upozoriti da ta privatizacija mora biti u skladu sa zakonom.

"Ne možemo dozvoliti nekome da proda BH Telecom i ostavi i radnike i državu na milost i nemilost novom poslodavcu. Radnike jer će ostaviti bez kolektivnog ugovora i učiniti da novi poslodavac radi s njihovim ugovorima šta žele i smanjuje im primanja ukoliko ostanu u radnom odnosu. Mi to želimo spriječiti", poručio je Alić.

Zbog toga je, otkrio je Alić, više od 400 radnika BH Telecoma u štrajku već dvadeset dana.

"Sve smo uradili da do toga ne dođe, da dobijemo granski kolektivni ugovor, međutim, ova Vlada FBiH nije imala ni minimum sluha, da nam izađe ususret, da otvori socijalni dijalog. Danas je 20. dan, odnosno 12. radni dan kako su radnici BH Telecoma u štrajku. Uprava BH Telecoma radi sve da radnike natjera da odustanu od štrajka i mnogi već jesu, jer je Uprava počela torturu 15 dana ranije. Oko 400 radnika BH Telecoma se trenutno nalazi u štrajku i ne znamo do kada će to trajati", tvrdi Alić.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović kazao je da od nove Vlade FBiH traže da se hitno u funkciju stave i ostala planirana sredstva od korona-zakona na način da se isplati razlika u doprinosima na puni iznos plata za sve poslodavce koji su odlučili zadržati radnike u punom kapacitetu.

"Vlada FBiH je usvojila korona-zakon koji je predvidio subvencioniranje doprinosa na obavezna osiguranja u iznosu od 240 KM. To je bio stimulans za sve poslodavce da u proteklom periodu plate radnika smanje na minimalnu platu. Imajući u vidu da je predviđeno 488 miliona KM za korona-zakon, to jasno pokazuje da je bilo sasvim dovoljno sredstava da se isplate poticaji i doprinosi u visini isplaćenih plata kod tih poslodavaca. Dakle, nije bilo razloga da se u tu svrhu utroši svega 18 posto planiranih sredstava", govori Šatorović.

Efekti korona-zakona su, dodaje on, katastrofalni, s obzirom na to da nije došlo do očuvanja radnih mjesta.

"To je vrlo loše urađeno i ciljano da se zaštiti samo jedna grupa poslodavaca. Činjenice gdje imamo 1,1 milijardu KM manje izvoza na nivou BiH, 4,9 milijardi KM pad potrošnje u FBiH te 8,2 posto pad industrijske proizvodnje govore da odgovornost snosi Vlada FBiH neadekvatnim i zakasnjelim mjerama", jasan je Šatorović.

Istakao je da je više od 40 hiljada obrtnika iskazalo nezadovoljstvo efektima korona-zakona.

"Mi ćemo uputiti jasan poziv Parlamentu FBiH da što prije imenuje novu Vladu FBiH, koja će biti i legitimna i legalna, koja neće biti opterećena raznim aferama i koja će početi raditi u interesu građana. Dakle, tražimo da nova vlada što prije preduzme mjere, u smislu rasterećenja privrede i donošenja zakona ili uređivanja minimalne plate u iznosu od 1.000 KM.