Rat saopćenjima
264

FUCZ optužio Verlab da blokira korištenje respiratora, agencija oštro odgovorila

I. P.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U jeku ponovne aktualizacije teme o 100 respiratora iz KIne koje je uvezla "Srebrena malina", u nastajanju je i sukob saopćenjima između Federalne uprave civilne zaštite i agencije Verlab koja je zadužena za verifikaciju uređaja.
Naime, iz Federalne uprave civilne zaštite kazali su kako zbog nedolaska predstavnika verifikacijske laboratorije Verlab, respiratori još uvijek ne mogu biti korišteni za liječenje bolesnika. Povrh toga, otvoreno se pitaju da li Verlab blokira upotrebu 100 respiratora.

Iz FUCZ-a kažu kako ni 16 respiratora instaliranih na KCUS-u trenutno ne može biti na raspolaganju bolesnicima, jer kako nas je Verlab obavijestio, većina uposlenika firme je u izolaciji.

Iz FUCZ-a na kraju naglašavaju da će biti prisiljeni pokrenuti pravne procedure kako zbog utvrđivanja obaveza koje proizilaze iz ugovora FUCZ s Verlabom, tako i zbog netačnih informacija u pojedinim medijima.

Iz agencije je nedugo nakon objave saopćenja došla očekivana oštra reakcija.

"Zaista nam nije jasno na osnovu čega je neko došao do zaključka da Verlab može na bilo kakav način blokirati upotrebu 100 respiratora iz Kine!? Naime, Verlab još uvijek nije ni pogledao ove respiratore", stoji u saopćenju.

Iz kompanije navode da su na vrijeme obavijestili FUCZ da će iduće sedmice biti u mogućnosti izvršiti zakonsku verifikaciju svih respiratora koji se u međuvremenu instaliraju, a sve u skladu sa potpisanim ugovorom.

Između ostalog, navodi se kako su iznenađeni da pojedine strane ne prepoznaju profesionalnost Verlaba.

"Zaista smo iznenađeni da niko nije čestitao uposlenicima Verlaba što su prilikom prošle instalacije otkrili da respiratori nisu bili podešeni i instalirani kako treba (iz izjava vidimo da oni koji su vršili instalaciju nisu imali dovoljna znanja o tome). Zaista smo iznenađeni da niko nije prepoznao kakve smo potencijalne posljedice spriječili za sve pacijente. Ne, takve vrijednosti se u ovoj državi ne cijene. Međutim gospodo, mi smo radili i radit ćemo isključivo profesionalno i objektivno, bez obzira o kome i o čemu se radi", zaključuje se iz Verlaba.