Promijeniti zakon
10

Saša Magazinović: Jubilarne nagrade u Parlamentu BiH su bespotrebne

Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Zastupnici Parlamenta Bosne i Hercegovine uputili su u proceduru Prijedlog zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o radu u institucijama BiH.

Ovim prijedlozima, trebala bi se u potpunosti ukinuti opcija primanja jubilarne nagrade koju političari u Bosni i Hercegovini već godinama dobijaju.

Saša Magazinović, zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine, uputio je zajedno s Denisom Bećirovićem izmjene Zakona o plaćama i naknadama i Zakona o radu. Kako je Magazinović naveo u razgovoru za Klix.ba, ova privilegija stoji već godinama unutar zakona.

"To je utvrđeno zakonom i duži niz godina je na snazi. Neki zastupnici su dobijali te nagrade, neki su ih se odricali. Bećirović i ja smo i u prošlom mandatu pokretali ovo pitanje, ali su izbori to spriječili. Predložili smo izmjene dva zakona, između ostalog i Zakona o radu, odakle se i crpi mogućnost jubilarnih nagrada", rekao je u razgovoru Magazinović.

Same podatke o isplaćenim jubilarnim naknadama vrlo je teško naći s obzirom na to da svaka institucija ove stvari reguliše svojim pravilnicima i internim dogovorima. Kako smo uspjeli saznati, iznos isplaćen u te svrhe više je simboličan nego što ima određenu finansijsku snagu. Ipak u vrijeme pandemije koronavirusa, čini se kako je ova stavka u potpunosti bespotrebna.

"Ja sam uputio pitanje o iznosu koji se izdvaja za ove svrhe sekretaru Parlamenta i bit će zanimljivo vidjeti koliko je novca izdvojeno za ove svrhe kada je riječ o Parlamentu. Prije svega, ovdje se radi o privilegijama koje samo doprinose jazu između građana i političara, a u potpunosti su bespotrebne", istakao je Magazinović u izjavi za Klix.ba.

Sama definicija jubilarne nagrade i to šta ona podrazumijeva poprilično je nejasna kada uzmemo u obzir kontekst rada u Parlamentu BiH. Prema Magazinovićevim riječima, njena vrijednost se definira odlukom Vijeća ministara.

"Jubilarna nagrada je finansijska prije svega, čija se vrijednost donosi odlukom Vijeća ministara za vrijeme provedeno na određenom radnom mjestu. Dakle, ukoliko parlamentarac provede određeni niz godina na funkciji zastupnika, on će dobiti određenu nagradu za to", zaključio je Magazinović.