Kako do 270 elektora
31

Amerikanci biraju: Biden preuzeo vodstvo u Michiganu, bitka i dalje traje

R. D.
Foto: The Hill
Foto: The Hill
Gotovo 240 miliona ljudi s pravom glasa odlučuje o predsjedniku Sjedinjenih Država, a napeta borba vodi se između Josepha Bidena i Donalda Trumpa.
Na portalu Klix.ba pratite posljednja ključna dešavanja sve do proglašenja pobjednika.

15:05 - Po posljednjim informacijama Biden je preuzeo vodstvo u Michigenu, gdje je od početka vodio aktualni predsjednik. Michigen nosi velikih 16 elektorskih glasova.

15:00 - John Bolton, bivši savjetnik Donalda Trumpa, nazvao je sramotnim današnje predsjednikove komentare u vezi s izborima.

14:40 - Po agenciji AP Joe Biden vodi ispred Donalda Trumpa 238:213, a oprezniji CNN i dalje drži 224:213, još uvijek ne upisujući pobjedu demokrata u Arizoni i Mainu.

14:35 - Guardian piše da je četiri države preostalo još manje od 10 posto glasova za prebrojati: Wisconsinu, Georgiji, Sjevernoj Karolini i Michiganu. Od te četiri države, Trump drži značajniju prednost u Georgiji i Sjevernoj Karolini, dok je borba u Wisconsinu i Michiganu je borba puno neizvjesnija.

U Michiganu vodi za samo 13.057, a još se oko 540.000 glasova treba prebrojati. U Wisconsinu vodi za 20.748, a još je 173.000 listića ostalo za prebrojati.

13:38 - Naredni rezultati očekuju se za državu Winsconsin, gdje Biden stvara postepeno veću razliku. Trenutno je obrađeno 97 posto glasova i ima 20 hiljada glasova više od Trumpa. Winsconsin nosi 10 elektorskih glasova.

13:22 - Glasovi u Georgiji i Nevadi prestali su se brojati. Prebrojavanje će se nastaviti u jutarnjim satima po lokalnom vremenu, no iz Nevade poručuju da osvježene rezultate neće objavljivati do četvrtka prijepodne.

12:50 - SAD vjerovatno bilježe najveću izlaznost na predjedničkim izbore u svojoj historiji. Najveću svakako u zadnjih 120 godina jer na izborima 1900. godine žene nisu imale pravo glasa.

12:37 - CNN je objavio kako se Biden u Michigenu približio Trumpu na samo 1,3 posto, oko šesdesetak hiljada glasova, gdje je aktualni predsjednik bio u ubjedljivom vodstvu. Ostalo je prebrojati još 17 posto glasačkih listića, a ova država donosi značajnih 16 elektora.

12:30 - Jon Ralston, urednik The Nevada Independenta, nezavisnog medija u ovoj državi, javlja kako je u Nevadi ostalo oko 75 hiljada glasova koji su došli poštom te njih tek treba prebrojati. On kaže kako bi Biden "trebao dobro proći".

"Noćas nećemo znati rezultat", napisao je Ralston na Twitteru.

12:25 - Prema rezultatima ankete Vijeća za američko-islamske odnose (CAIR), ogromna većina američkih muslimana, čak njih 69 posto, glasala je u utorak za demokratskog kandidata Joea Bidena.

12:20 - Izbori u SAD-u nikad nisu bili neizvjesniji. Rezultati u Wisconsinu očekuju se u narednim satima, ali u ostalim državama - Nevadi, Georgiji, Sjevernoj Karolini, Pennsylvaniji i Michiganu, možda budu potrebni dani kako bi se dovršilo brojanje.

12:00 - CNN je objavio da je nakon 85 posto obrađenih glasova u Nevadi u prednosti Joe Biden za desetak hiljada glasova pred aktualnim predsjednikom Trumpom.

11:37 - Rezultat po AP-u trenutno iznosi 238:213 za Bidena, ali ostalo je još šest tzv. swing states. Biden još uvijek drži vodstvo u Nevadi (6 elektora), a u Wisconsinu (10) je prešao u vodstvo. Aktualni predsjednik i dalje vodi u Georgiji (16), Michiganu (16), Pennsylvaniji (20) i Sjevernoj Karolini s 15 elektorskih glasova, ali je prednost u svakoj od tih država dostižna.

11:28 - Izbore u Sjedinjenim Državama za Klix.ba komentarisao je Mirsad Hadžikadić, lider Platforme za progres. Dok se bori za glasove na lokalnim izborima u BiH Hadžikdić, koji je državljanin i SAD-a, stigao je glasati za Joe Bidena.

11:15 - Adam Kinzinger, reizabrani republikanski zastupnik u Kongresa, poslao je oštru poruku predsjedničkom kandidatu svoje stranke, Donaldu Trumpu. Kinzingera, kao i mnoge druge, naljutila je Trumpova objava na Twitteru u kojoj je, čini se bez ikakve osnove, optužio demokrate da pokušavaju "ukrasti izbore".

"Prestani. Glasovi će biti prebrojani i ti ćeš ili dobiti ili izgubiti, a Amerika će to prihvatiti. Strpljenje je vrlina", kazao mu je senator Kinzinger.

11:00 - Situacija u gradovima koji još uvijek nisu predali rezultate izbora je prilično dramatična. U gradskoj vijećnici su upravo predani rezultati izbora za Milwaukee u saveznoj državi Wisconsin, a osobe koje su predale liste napustile su vijećnicu pod policijskom pratnjom.

10.50 - Na 89 posto prebrojanih glasova u Winsconsinu prema CNN-u sada Biden ima blagu prednost.

10:40 - Zanimljivo je da je premijer Slovenije Janez Janša već čestitao Trumpu na pobjedi.

"Poprilično je jasno da su Amerikanci izabrali Donalda Trumpa za još četiri godine", napisao je Janša na svom Twitter profilu.

10:36 - Čekaju se rezultati za Winsconsin, Michigen Pennsylaniju, Georgiju i Sjevernu Karolinu, a Trump trenutno ima blagu prednost u svim tim državama.

10:27 - Demokratski senator Pennysilvanie Bob Casey je projicirao da će Biden pobijediti u ovoj državi pružajući mu veliku podršku.

"Mislim da su šanse dobre i da će pobijediti. Ti rezultati će biti sigurno tijesni, ali ako osvoji Pennysilvaniju, a mislim da hoće, bitno je da još osvoji Michigan i Winsconsin, onda će sve biti gotovo i jasno", kazao je Casey.

10:20 - Čelnik Demokratske stranke iz Winsconsina je izjavio kako je uvjeren da će Biden pobijediti u toj državi. Trenutno je razlika u korist Trumpa oko 3 posto, a preostalo je još da se prebroji oko 6 posto glasova.

10:10 - U Philadelphiji i Pittsburghu, dvjema snažnim demokratskim utvrdama u Pennsylvaniji, brojanje glasova još uvijek traje, a priopćeno je da do jutarnjih sati po lokalnom vremenu neće biti objave rezultata u tim gradovima.

Rezultat izbora u Pennsylvaniji vrlo će vjerojatno biti ključan za Joea Bidena, jer bi bez pobjede u toj saveznoj državi teško mogao do predsjedničkog mandata.

10:00 - "Večerašnja izjava predsjednika o pokušaju zaustavljanja brojanja uredno dostavljenih glasačkih listića je nečuvena, bez presedana i netačna", rekla je Bidenova voditeljica kampanje Jen O'Malley Dillon.

"To je izjava bez presedana, nikada prije u našoj historiji predsjednik Sjedinjenih Država nije pokušao lišiti Amerikanaca glasa na izborima. On potiče republikanaca u više država da spriječe legalno brojanje ovih glasačkih listića", kazala je ona.

09:51 - Sljedeći podaci očekuju se za Sjevernu Karolinu i Georgiju gdje je preostalo 5 i 8 posto glasova da se prebroje, a Trump ima trenutnu prednost manje od dva posto. Ipak, Biden vremenom smanjuje tu razliku.

9:25 - Svi relevantni izvori Bidenu su upisali 11 glasova iz Arizone, kao i tri elektora od četiri u državi Main. To je projekcija agencije AP koja trenutno daje prednost Bidenu 238:213.

9:22 - Koliko su ovi izbori neizvjesni najbolje govori činjenica da još uvijek nijedan od kandidata nije proglasio pobjedu, a pobjednika smo obično znali u rano jutro.

9:10 - Zahvaljujući jednom "otetom" glasu u Nebraski, Biden je došao u zanimljivu poziciju. Ako osvoji Nevadu (gdje sada vodi), Wisconsin (10 elektorskih glasova) i Michigan (16), postat će 46. američki predsjednik s tačno 270 elektora. Ipak, Trump zasad vodi u ove dvije države.

Nebraska je jedna od onih saveznih država koja ne primjenjuje pravilo da pobjednik uzima sve. Tamo je Trump uzeo četiri, a Biden jedan elektorski glas, koji bi mogao biti jezičak na vagi.

8:35 - "Ko je spreman za veliku proslavu? Pobjeđujemo sve. Spremni smo izaći i slaviti nešto dobro i uspješno", rekao je Trump u svom obraćanju u Bijeloj kući te naveo da je pobijedio u Teksasu, Georgiji, Sjevernoj Karolini, Penssylvaniji, Michiganu, Floridi, Ohiu i brojnim drugim zemljama.

8:29 - Prema TV kući Fox News Biden vodi 238:213. Oni su Bidenu već davno pripisali Arizonu, ali aktuelni predsjednik dobro stoji u niz ključnih država.

8:24 - Aktuelni predsjednik Donald Trump upravo se obraća u Bijeloj kući. Zahvalio se milionima koji su glasali za njega te najavio pobjedu.

7:46 - Josh Shapiro, državni tužilac Pennsylavnije, savjetovao je Amerikancima "da se naspavaju". Naime, u toj saveznoj državi, jednoj od ključnih za ishod ovih predsjedničkih izbora, prebrojavanje glasova će potrajati.

7:38 - Trump je dodatno smanjio zaostatak nakon pobjede u Montani, podjela elektora sada je 220:213 za Bidena.

7:19 - Trump je pobijedio u Teksasu, to je velika pobjeda za aktuelnog predsjendika. Podjela elektora nakon ovih 38 pribrojanih Trumpu trenutno izgleda 219:209 za Bidena.

7:00 - Prema posljednjem presjeku, demokratski kandidat Joe Biden ima prednost 215:171, a do potrebnih 270 elektora trebat će mu pobjeda u nekoliko ključnih saveznih država.

"Znali smo da će ovo potrajati. Morat ćemo biti strpljivi dok sve ne završi, dok se svaki glas ne prebroji. Ali dobro se osjećamo u vezi s tim", kazao je u svom obraćanju Biden.

U isto vrijeme Trump je preko Twittera pokušavaju da Demokrate poku ukrasti pobjedu preko dopisnih glasova.

Trump je osvojio Floridu i 27 elektorskih glasova, iako je u toku noći Biden sve vrijeme bio u vodstvu u ovoj važnoj saveznoj državi.

Podsjetimo, Amerikanci danas biraju predsjednika u vjerovatno najzanimljivijim izborima u novijoj historiji.

Građani s pravom glasa će odlučiti da li će dobiti novog šefa države Josepha Bidena i promijeniti kurs kojim zemlja ide ili će podrška ostati u rukama aktuelnog i kontroverznog Donalda Trumpa.