Ne odustaju
475

U Varšavi održani do sada najmasovniji protesti protiv zakona o abortusu

N. V.
Najveći protesti u osam dana (Foto: EPA-EFE)
Najveći protesti u osam dana (Foto: EPA-EFE)
Veliki broj ljudi iz cijele Poljske se skupio danas u Varšavi na najmasovnijem protestu protiv novog zakona kojim se zabranjuje abortus čak i u slučaju abnormalnosti kod fetusa.

Demonstranti su se okupili u 17 sati u velikom broju napravivši tako najveće ulične proteste u nešto više od sedam dana otkako traju, odnosno otkako je Vrhovni sud donio odluku da abortus može biti urađen legalno samo u slučaju silovanja, incesta ili ugroženog zdravlja majke.

Skupovi su se održavali i u nekim drugim poljskim gradovima, a na Twitteru im je podršku danas dao i poljski političar Donald Tusk.

Klementyna Suchanow, jedna od ključnih organizatorica poljske inicijative Women’s Strike, rekla je da su ona i mnogi drugi odbili da ostanu kući zbog virusa ili vlasti jer je, kako je kazala, važnija borba za temeljno pravo.

"Ovdje se radi o slobodi i dostojanstvu ljudi", rekla je Suchanow.

Na demonstracijama u glavnom gradu su prekršene epidemijske mjere koje podrazumijevaju ograničavanje javnih okupljanja na pet ljudi. Poljska je skoro svakodnevno ove sedmice, kao i druge države u Evropi dostizala nove rekorde zaraženih u jednom danu.

Državni javni tužilac je obećao da će podnijeti krivične prijave protiv organizatora protesta zbog "izazivanja epidemiološke prijetnje", za šta je predviđena zatvorska kazna i do osam godina.

Poljska je već imala jedan od najrestriktivnijih evropskih zakona kada je u pitanju abortus, a nakon što je u prošli četvrtak sud donio još strožiju odluku na ulicama poljskih gradova protesti se ne smiruju. Do sada su demonstranti ometali crkvene službe s obzirom na to da je odluka čvrsto povezana i sa stavovima rimokatoličke crkve, ali većih incidenata nije bilo.

Podaci Ministarstva zdravstva pokazuju da je u Poljskoj 2019. godine urađeno 1.110 legalnih pobačaja, uglavnom zbog fetalnih mana, no Poljakinje ilegalno rade abortuse uglavnom u Njemačkoj i drugim susjednim državama, ali i u samoj Poljskoj. Poređenja radi pretpostavka je da se u Bosni i Hercegovini godišnje uradi 5.000 abortusa.