Najavio tužbu
31

Stevandić se nije pokajao zbog skandaloznog spota, optužuje CIK, paraobavještajce, novinare...

Klix.ba
Nenad Stevandić, koji je kažnjen sa 10 hiljada KM zbog nesuvislih predizbornih aktivnosti, izjavio je da se nije pokajao zbog skandaloznog spota kojeg je objavila njegova stranka Ujedinjena Srpska.
Naprotiv, optužuje "nesposobnost Centralne izborne komisije BiH da provede izbore", "DF, SDA, SDS i PDP", "paraobavještajno podzemlje", "novinare"... Naposljetku, sve je okarakterisao kao "državni udar".

"Odluka je pravno neprihvatljiva. Ne postoji sud na svijetu koji bi takvo nešto odobrio. Pokušali su u ovih 10 dana da dobiju mišljenje ombudsmena. Nisu ga dobili. Ne postoji tužilačka ili sudska odluka koja govori o bilo kakvom prekršaju ili govoru mržnje. Preuzeli su kao u boljševičkim režimima ulogu suda, tužilaštva i tumače estetske vrijednosti ili umjetnički domet nekog spota", kazao je Stevandić.

Smatra da je riječ o nečemu pravno neodrživom, i da će se Ujedinjena Srpska izboriti.

"Ovo je klasičan državni udar političkih protivnika. CIK BiH predstavlja stranu u političkoj kampanji i diskvalifikuje onu drugu stranu kojoj ne pripada... CIK BiH je izabran u Parlamentarnoj skupštini BiH od opozicionih partija u RS-u i pozicionih partija u FBiH. Njihov posao je da ugrožavaju legitimne predstavnike RS-a", rekao je Stevandić.

Upitan da li se pokajao zbog spota i da li je pogriješio, Stevandić je odgovorio "ne".

"Samo je na vidjelo izašla ta vrsta diskriminacije i pokušaj nekoga da propisuje nama u RS-u modele ponašanja, i da iznad suda ili bilo kakvih društvenih normi propisuje šta je prihvatljivo i šta nije prihvatljivo. To je boljševička odluka koja nema nikakve veze sa demokratskim izborima", istakao je.

Napominje kako ne odlučuje CIK šta je prihvatljivo, nego narod.

"Nadam se brzoj reakciji suda", zaključio je Nenad Stevandić.

Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj hitnoj sjednici jednoglasno donijela odluku da se Ujedinjenoj Srpskoj zabrani učešće na predstojećim Lokalnim izborima.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, koji se također pojavljuje u skandaloznom spotu razmatranom na današnjoj sjednici Centralne izborne komisije BiH, kažnjen je sa 10 hiljada KM.