Izjava iz 2017.
88

Radovan Višković je za tužilaštvo tek jedan od 4.100 prijavljenih: Kako se u BiH tretira sumnja u ratni zločin

S. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Jedna od najvećih kritika pravosuđu u Bosni i Hercegovini u izvještaju britanske tužiteljice Joanne Korner je upravo rad na predmetima ratnih zločina. Dugogodišnji procesi ugušili su skoro svaku nadu da će pravda i istina ostati jedine na površini. Takav slučaj je i na primjeru ratne i poratne uloge aktuelnog premijera entiteta RS Radovana Viškovića.
Izjave zaštićenog svjedoka iz 2017. godine na Sudu BiH, ali i transkripti sa suđenja iz Haga ukazuju da je trenutni premijer RS-a Radovan Višković imao upetljane prste i u zločinu genocida (transport zarobljenika), ali i u premještanju masovnih grobnica nakon rata.

Iako se Tužilaštvo BiH sa tim navodima upoznalo još prije nekoliko godina do danas ništa nije urađeno u pravcu istrage ili nekog šireg procesa. Da jeste, Radovan Višković vjerovatno ne bi prošao provjere nadležnih organa priie preuzimanja premijerske funkcije.

Na upit o navodima svjedoka iz 2017. godine Tužilaštvo BiH odgovara da se Viškovićevo ime spominje među ukupno 4.100 imena prijavljenih osoba za određena djela ratnog zločina. Tako je Višković godinama jedan od 4.100 prijavljenih i na tome završava sva priča.

A Višković je u međuvremenu od desne ruke Rajka Dukića, predsjednika kompanije "Boksit" iz Milića, dospio do prvog čovjeka vlade u RS-u. Izjave svjedoka, ali ni haška arhiva dokumenata uopšte ne idu u prilog Viškoviću i nameću što hitniju potrebu tužilaštva za istragu slučaja o eventualnoj umiješanosti Viškovića u zločin genocida. Funkcija koju Višković trenutno obnaša još više alarmira na važnost transparentnosti cijelog procesa.

Višković, ali i stranka iz koje dolazi (SNSD) za sada stidljivo posmatraju sve navode. Istina, već duže vremena se spominje opcija smjene Viškovića sa mjesta premijera RS-a, zbog navodnog nezadovoljstva njegovim radom. Treba istaći da Višković nije baš najomiljeniji kadar kod Milorada Dodika. Nezvanična priča je da je za premijera postavljen čisto da bi Dodik umirio kritičare da zapostavlja istočni dio entiteta, a s obzirom da ga je u tome kritikovao i direktno Rajko Dukić, Višković je tu trebao “ugasiti požar nezadovoljstva”.

A kako vremenom na površinu izađe i ono najprljavije, tako je sada isplivao podatak, odnosno izjava zaštićenog svjedoka pod zakletvom, čemu u prilog idu i dokumenti iz Haga o tome kakvu je ulogu tokom rata, a i nakon rata imao danas premijer RS-a, a nekada pomoćnik komandanta glavnog štaba za saobraćaj te jedan od direktora u Boksitu Radovan Višković.

Koliko je sve to dovoljno da Višković godinama bude tek jedan od 4.100 prijavljenih, a ne procesuiranih zbog teških optužbi za ratni zločin, zna samo bh. pravosuđe.