Predmet u radu
59

Tužilaštvo BiH potvrdilo da je Radovan Višković dio predmeta u istrazi ratnih zločina

R. D.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Vijest da je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske, spomenut u svedočenjima zaštićenog svjedoka u procesima za ratne zločine koje vodi Tužilaštvo BiH, potvrđena je iz ove institucije.
"U Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, u Posebnom odjelu za ratne zločine, od ranije je u radu predmet koji se odnosi na više osoba, te između ostalog i na osobu koju navodite u upitu. Više informacija ili detalja ne možemo davati", odgovorili su na upit iz Tužilaštva BiH.

Oni navode i da Tužilaštvo BiH u Posebnom odjelu za ratne zločine, ima preko 4.100 prijavljenih osoba iz svih krajeva BiH, prema kojima se postupa na isti način.

Odgovor Tužilaštva BiH uslijedio je nakon upita našeg portala na tvrdnje koje je iznio portal Istraga.ba, a odnosi se na vijest da je zaštićeni svjedok Suda Bosne i Hercegovine prije tri godine, u procesu protiv Miodraga Josipovića i drugih, iznio optužbu na račun sadašnjeg premijera entiteta Republika Srpska Radovana Viškovića da je učestvovao u premještanju masovnih grobnica.

Radi se o iskazu svjedoka čiji je identitet zaštićen i koji je još 2017. godine imenom i prezimenom na Sudu BiH iznio tvrdnju da je aktuelni premijer RS-a Radovan Višković nakon rata učestvovao u premještanju masovnih grobnica.