"Sve je po zakonu"
101

Poplava političkih subjekata ili koje su ambicije "Nezavisne liste Doboj" na izborima u Mostaru

R. D.
Sa svakom izbornom godinom u našoj zemlji poraste popularnost one Staljinove izreke "da nije važno ko glasa, nego ko broji glasove". Tako oni dobro upućeni tumače pravu poplavu političkih subjekata prijavljenih za naredne lokalne izbore, posebno kad se zna da izbore provode predstavnici političkih subjekata, niko drugi.

U moru političkih subjekata prijavljenih za naredne lokalne izbore, njih čak 630, postoje i oni koji svojim imenom izazivaju čuđenje. Osim onih uobičajenih, na koje smo navikli, u trci za Gradsko vijeće Grada Mostara nalaze se i Pokret most 21, Savez za Stari grad, Savez mladih snaga, Lijevo krilo, ali i Nezavisna lista Doboj - Sevlid Hurtić.

"Mi imamo svugdje ambicije da postanemo faktor odlučivanja", kaže za Klix.ba Sevlid Hurtić, lider Nezavisne liste Doboj. On smatra kako nema ništa čudno da se politički subjekt koji u nazivu ima "Doboj" prijavi u 300 kilometara udaljenom Mostaru, na drugom kraju države, jer on voli čitavu Bosnu i Hercegovinu".

Hurtić odbija mogućnost da tu postoji neki vid političkih malverzacija i kaže: "Oni koji se bave malverzacijama, nek se bave time, ja svoju državu Bosnu i Hercegovinu neću izdati i ne želim da je dijelim, ona je za mene samo jedna".

"Moja rodbina je iz Hercegovine pa su me zamolili da te stvari uradimo", kazao je.

Na pitanje ko su kandidati Nezavisne liste Doboj u Mostaru, da njih kontaktiramo i upitamo šta misle o nekim lokalnim temama, kao što je deponija Uborak, poslovanje aerodroma ili problemi s izgradnjom kolektora, Hurtić nam je kazao da ne možemo dobiti kontakt nekog od kandidata, jer je to u "domenu sačekivanja izborne kampanje".

Željko Bakalar, predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH, za Klix.ba kaže kako bi on o ovoj temi mogao govoriti kao predsjednik institucije, ali i kao običan građanin.

"Kao predsjednik CIK-a ja ću vam reći da svaki politički subjekt ili stranka koja se prijavi u skladu s odredbama Izbornog zakona i Pravilnika o načinu ovjere će biti ovjerena od CIK-a. A ako me pitate kao građanina, naravno da to može biti predmet manipulacije i vrlo je čudno da se stranke koje imaju u nazivu određenu lokalnu zajednicu i vjerovatno su registrirane s intencijom da djeluju u toj lokalnoj zajednici, kad se za lokalne izbore prijave u nekom drugom dijelu BiH, to ima neke indikacije", kazao je on.

Bakalar kaže kako je sve ovjereno po zakonu, a o razlozima možemo špekulirati.

"Ako se zove Nezavisna lista Doboj i prijavi se na izborima u Mostar, naravno da je čudno, možemo reći čak i da je smiješno. Međutim, stranka se prijavila u skladu sa zakonom i pravilnikom, tako je i ovjerena. Koji su razlozi možete i vi sami nagađati", zaključio je Bakalar.

Svaki izbori u Bosni i Hercegovini za sobom ostavljaju sumnje u regularnost, a ponajviše "upitnika" upereno je u biračke odbore, tijela koja provode sam proces tokom izbornog dana. Birački odbori mogu imati tri ili pet članova, a popunjavaju se po žrijebu u kojem učestvuju svi na toj izbornoj jedinici ovjereni politički subjekti.

Javna je tajna da najjači politički subjekti kontrolišu brojne fiktivne, koji samo na račun svoje prijave dobiju jednak broj članova biračkih odbora kao i neka u toj sredini relevantna politička opcija.