Nalazi se u orbiti
21

Kina lansirala misterioznu svemirsku letjelicu

D. B.
Kina je lansirala neku vrstu svemirske letjelice koja se može više puta koristiti, a špekuliše se da se radi o svemirskom avionu.

Nakon lansiranja su uslijedile glasine koje kinesku letjelicu upoređuju s američkim misterioznim svemirskim avionom X-37B koji je trenutno u orbiti zemlje. Navodno će i kineski svemirski avion ostati u orbiti "neko vrijeme", a kineske vlasti tvrde da se radi o "miroljubivom korištenju svemira".

Izgled svemirske letjelice još uvijek nije poznat jer ne postoje zvanični renderi ni fotografije. Freelance novinar Andrew Jones, koji se specijalizirao za kineski svemirski program, najavio je ranije da će letjelica biti lansirana ove godine.

"Kina razmatra različite koncepte svemirskih aviona za istraživanje svemira", rekao je Jones za The Verge, a kineski mediji su prije tri godine saopćili da se radi na vrsti eksperimentalne svemirske letjelice koja bi mogla slijetati horizontalno.

Špekulacije su postale intenzivije nakon što je Kina obavila modifikacije svoje rampe za lansiranje namjenjene Long March 2F raketama u centru Jiuquan za lansiranje satelita.

Prije lansiranja misteriozne letjelice piloti su upozoreni da izbjegaju lokaciju jer će uslijediti lansiranje rakete Long March 2F.

Kineska novinska agencija Xinhua je izvjestila da je lansiranje bilo uspješno te je navela da se radi o "svemirskoj letjelici koja se može koristiti više puta". Zasad nije poznato šta je misija letjelice u orbiti.