Sporne godišnjice
987

Čović na obilježavanju godišnjice tzv. Herceg-Bosne govorio o njenom značaju za Hrvate danas

Klix.ba
Predsjednik HDZ-a Dragan Čović kazao je danas u Mostaru da je veoma značajno istaknuti historijski značaj utemeljenja hrvatske zajednice, pa Hrvatske Republike Herceg Bosne za osiguranje jednakopravnosti Hrvata u BiH. Riječ je o paradržavnoj tvorevini presuđenoj u Haškom tribunalu.

"Jednako je danas važno naglasiti značaj Hrvatske Republike Herceg Bosne, institucija, izvršne i zakonodavne vlasti, političke, ali i one vojne HVO-a u domovinskom ratu, za današnji naš pristup, osiguravanja jednakopravnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini", kazao je Čović.

Dodao je kako svima onima koji su dio tog velikog projekta čestita Dan Hrvatske Republike Herceg Bosne.

U povodu 27. obljetnice Hrvatske Republike Herceg Bosne održava se svečana sjednica Glavnog vijeća HZ HB. Svečana sjednica je u 12 sati počela u Domu HDZ-a BiH u Mostaru.

Prije svečane sjednice izaslanstvo Glavnog vijeća HZ HB i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) položilo je vijenac kod spomenika hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana, ispred Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Podsjećamo, Haški sud osudio je pravomoćno čelnike tzv. Herceg-Bosne zbog UZP-a na ukupno 111 godina zatvora. Uz Jadranka Prlića osuđeni su Bruno Stojić, Valentin Ćorić, Milivoj Petković, Berislav Pušić i Slobodan Praljak koji je pri izricanju presude izvršio samoubistvo.