Da ne ponovi njenu grešku
31

Hillary Clinton savjetovala Bidenu da ni u kojem slučaju ne prizna poraz

A. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Hillary Clinton savjetovala je demokratskom predsjedničkom kandidatu u SAD-u, Joeu Bidenu, da ni u kojem slučaju ne prizna poraz u izbornoj noći jer smatra da bi se objava konačnim rezultata mogla odužiti zbog glasanja poštom.

US News piše da je demokratkinju Hillary Clinton na predsjedničkim izborima 2016. godine porazio Donald Trump, republikanac koji uoči održavanja ovogodišnjih izbora zaostaje za Bidenom.

Clinton je tada u izbornoj noći priznala poraz, ali je istakla da bi pobjednik ovogodišnjih izbora mogao biti poznat nešto kasnije u novembru zbog glasanja poštom u pandemiji koronavirusa.

"Rezultati u izbornoj noći bi mogli ukazivati na malu prednost Trumpa, a u tom slučaju Biden ne bi trebao popustiti ni pod kojim okolnostima jer mislim da će se to razvući", rekla je Clinton.

Bivše američka državna sekretarka rekla je to u intervjuu za emisiju "The Circus" televizijske mreže Showtime čiji je video isječak objavljen u utorak.

Bidenov glasnogovornik kampanje je odbio to komentarisati.

Očekuje se da će ove godine polovina američkih birača glasati poštom, što je duplo više nego 2016., a sve savezne države i lokalni dužnosnici nemaju jednake kapacitete za prebrojavanje glasova poštom.

Također, neke države poput Ohia i Sjeverne Karoline dopuštaju prebrojavanje glasačkih listića koji pristignu i nekoliko dana nakon zatvaranja birališta.

"Vjerujem da će Biden pobijediti ako ne posustanemo i ako budemo fokusirani i neumoljivi kao druga strana", dodala je Clinton.

Trump je bez ikakvih dokaza kritikovao glasanje poštom i nazvao ga prevarom iako je zatražio vlastiti listić za slanje poštom na ovogodišnjim izborima.