16. godišnjica
220

Amir Pašić, vodeći arhitekta obnove u Mostaru: Stari most je svjetionik za cijelu BiH

G. Š.
Amir Pašić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Amir Pašić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Mostarski arhitekta Amir Pašić koji je rukovodio obnovom Starog mosta u Mostaru, danas, na šesnaestu godišnjicu velikog događaja koji je Mostar plasirao u središte svjetskih zbivanja, za Klix.ba kaže kako mu se vraćaju žive slike sjećanja.

Istakao je kako je desetogodišnji proces obnove Starog mosta bio unikatan događaj u cijelome svijetu.

"Obnova Starog mosta je bila najveći akademski projekat u zadnjih 50 godina u svijetu. U njemu je učestvovalo 68 univerziteta, a 61 zemlja je dala svoju podršku obnovi Mostara“, kazao je Pašić.

Danas kada je šesnaesta godišnjica obnove Pašić ističe da obnova Starog mosta treba biti zvijezda vodilja i motiv za nastavak razvoja starog grada i čitavog Mostara.

"Trebalo bi iskoristiti značaj Starog mosta i njegovu poziciju na svjetskoj listi UNESCO-a. Trebamo i dalje da razvijamo stari grad, da to bude osnovica za ekonomski razvoj, ne samo da brojimo turiste, nego da se jednostavno razvijaju djelatnosti, da se formira neki sistem obrazovanja“, kaže Pašić za Klix.ba.

Budući projekti

Ističe kako su već poduzeti određeni koraci na realizaciji određenih projekata.

"Mi smo krenuli u tom smjeru, ja u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika, Grad Mostar i institucije, međutim ova korona nas je poremetila“, objašnjava nam.

Kaže kako je cilj iskoristiti model obnove Starog mosta i primijeniti na buduće projekte.

"U toku su razgovori, jer imamo sigurno još pola miliona kvadratnih metara u Mostaru koji se trebaju obnoviti u samom centru grada“, kazao je.

U centralnoj zoni grada je kako navodi 70 posto srušenih objekata.

"Samo na Bulevaru ima sedam značajnih austro-ugarskih objekata u ruševnom stanju. Treba uključiti studente Univerziteta i Sveučilište u Mostaru da zajednički rade i da tako idemo dalje u obnovu Mostara.

Poruka za cijelu BiH

"Puno je pred nama projekata ali se trebamo organizirati koristeći kao model obnovu Starog mosta i starog grada koja je proslavljena 23. jula 2004 godine u Mostaru. Mislim da je to poruka koja bi trebala biti danas i za čitavu Bosnu i Hercegovinu“, poručio je Pašić sa Starog mosta u Mostaru.

Stari most i Mostar su kako smatra Pašić za cijelu državu Bosnu i Hercegovinu svjetionik.

"Svi znaju za Mostar i za Stari most, ali imamo toliko bogatstva i stotine lokaliteta širom BiH, od kojih su neki na čekanju na svjetskoj listi da budu upisani. Priroda nam je dala sve, ljudi su gradili milenijima, imamo nešto nevjerojatno, samo ne koristimo kako treba, zaključio je Pašić.