Ne daje prednost Bidenu
34

Donald Trump rekao da ne zna hoće li prihvatiti poraz ukoliko izgubi izbore u novembru

A. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki predsjednik Donald Trump je u nedjelju branio svoj način upravljanja krizom koronavirusa te naglasio da ne zna hoće li prihvatiti poraz ukoliko u novembru ove godine izgubi utrku za Bijelu kuću.

Bussines Insider piše da je u velikom, ranije snimljenom intervjuu koji je dao Fox Newsu, Trump umanjio važnost nedavnog porasta zaraženih, ponavljajući svoju tvrdnju da je to rezultat pojačanog testiranja.

Na tvrdnju da se također povećala stopa pozitivnih slučajeva, Trump je kazao da su "mnogi od njih mladi ljudi koji će se izliječiti u jednom danu te da imaju samo blažu prehladu".

Trump je rekao da je Anthony Fauci, vodeći stručnjak za zarazne bolesti u zemlji je upozorio da se savezne države otvaraju prebrzo, "bio pomalo paničar".

Trump je rekao da Fauci nije bio u pravu po pitanju obima krize, uključujući i to da u početku nije preporučio maske, ali je negirao da Bijela kuća vodi kampanju protiv tog doktora.

SAD imaju nešto više od 3,7 miliona zaraženih te preko 140.000 smrtnih slučajeva i po oba parametra su prve u svijetu.

Kada je riječ o predsjedničkoj utrci Trump je insistirao da "ne gubi" pred demokratskim predsjedničkim kandidatom Joeom Bidenom, pa je nazvao ankete "lažnim", a koje navode da zaostaje za bivšim američkim potpredsjednikom i svojim protukandidatom.

Prema posljednjoj anketi, za Bidena je glasalo 49 posto građana, a za Trumpa 41 posto.

"Najprije i prije svega, ja ne gubim jer su te ankete bez ikakve veze", kazao je Trump.

Kad je upitan hoće li prihvatiti rezultate izbora ako Biden pobijedi, Trump je odgovorio sumnjičavo.

"Morao bih vidjeti, neću samo reći da", prokomentarisao je.

Trump je rekao da je Biden "nesposoban izgovoriti dvije rečenice u nizu", kada je upitan smatra li da je Biden senilan.

Istakao je da Biden "uopće ne izlazi iz svojih podzemnih odaja".

Biden (77) najveći dio vremena provodi u svojoj rezidenciji u američkoj saveznoj državi Delaware odakle ulaže napore u medijsku kampanju pred predsjedničke izbore zakazane za 3. novembar.

Trump je ponovio svoju tvrdnju da će "glasanje poštom manipulirati izborima".