Nasilje na ulicama
728

Dramatična noć u Beogradu: Suzavci i kamenice na sve strane, zapaljena vozila, policija tukla demonstrante

D. Be.
Prema ulazu zgrade Narodne skupštine Srbije u Beogradu oko 23:20 su poletjele kamenice, baklje i boce, a policija je demonstrantima uzvratila pendrecima i suzavcima. Tada su se strasti dodatno razbuktale nakon nekoliko sati protesta na ulicama ovog grada. Protesti su počeli poslije izjave predsjednika Vučića da se uvode nove restriktivne mjere zbog koronavirusa.
Sat iza ponoći demonstracije i dalje traju i čini se da će potrajati do dugo u noć. Na ulicama su zapaljena i policijska vozila.

Reporterske ekipe su u jednom parku snimile i scene nasilja policije nad građanima koji su sjedili na klupi. Oko 01:30 policija je krenula u rastjerivanje demonstranata uz upotrebu sile.

Screenshot: TVN1 Srbija
Screenshot: TVN1 Srbija

Demonstranti su suzavcima razbijeni na više lokacija i u manjim su grupama, ali ne odustaju uzvikujući parole protiv Aleksandra Vučića. Policija je nastavila sa konstantnim bacanjem suzavaca, a demonstranti s gađanjem kamenicama i vraćanjem suzavaca među žandarmeriju.

Demonstranti nisu dali vatrogasnim kolima da prođu ulicom i vraćaju ih nazad jer smatraju da će biti upotrebljeni vodeni topovi protiv njih.

Direktor Policije Srbije Vladimir Rebić je kazao za RTS da je više policajaca povrijeđeno u neredima ispred Skupštine Srbije. Na beogradskim ulicama su i pripadnici policije na konjima koji intervenišu.

Na ulicama su zapaljeni i kontejneri, a demonstracije su se raširile po ulicama i parkovima oko zgrade Skupštine, a neki demonstranti su krenuli i ka zgradi Radio-televizije Srbije.

Oko 23:20 dogodio najsilovitiji pokušaj upada u zgradu Skupštine. Tada su policajci gađani kamenicama i drugim predmetima, a stigao je odgovor pendrecima i suzavcima. Ranije je tokom noći bilo nekoliko pokušaja koji su osujećeni.

Nakon toga veliki broj demonstranata se razbježao oko zgrade s obzirom da je policija ispaljivala suzavce na sve grupe koje su pokušavale izvršiti napad.

Na ulicama se vide demonstranti krvavih glava, a policija pokušava i uhapsiti one koji su bili u prvim redovima protesta.

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je da će država i sve njene institucije zaštititi pravni poredak kao što se to čini u svakoj demokratski uređenoj zemlji.

Odjekuje parole protiv predsjednika Vučića i aktuelne vlasti Srbije.

Reporteri Blica javljaju da je grupa demonstranata nakratko ušla u hol Doma Narodne Skupštine na čelu sa samostalnim poslanikom Srđanom Nogom.

Hiljade građana su izašle na ulice glavnog grada nakon što je predsjednik Aleksandar Vučić saopćio kako se zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom od petka u Beogradu ponovo uvodi policijski sat.

To je izazvalo ogorčenje građana s obzirom da su do održavanja izbora mjere bile ukinute, a nakon što je Vučićev SNS osvojio vlast ponovo se uvode restriktivne mjere.

Protest je počeo večeras u 20 sati, a među okupljenima su članovi organizacije "1 od 5 miliona", kao i članovi inicijative "Ne davimo Beograd" te opozicioni političari i obični građani.

Okupljeni zvižde, lupaju u šerpe, skandiraju "Kosovo je srce Srbije", "Vučiću lopove", "Hajmo, hajde svi u napad"...