Vojna imovina
766

RS izgubio još jedan spor u Ustavnom sudu BiH: I kasarna u Foči se knjiži na državu

A. D.
Foto: MOD
Foto: MOD
Ustavni sud BiH donio je još jednu odluku protiv Republike Srpske kada je riječ o uknjižavanju vojne imovine na državu.
Kako je izvijestilo državno pravobranilaštvo, odlukom Ustavnog suda BiH broj: AP 2004/18 usvojena je apelacija koju je Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo protiv odluka Vrhovnog suda RS i Okružnog suda u Trebinju, vezano za uknjižbu vojne imovine – Skladište Filipovići u Foči.

Podsjetimo, Ustavni sud je nedavno usvojio i apelaciju Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine protiv odluka Vrhovnog suda RS i Okružnog suda u Doboju, a u vezi s uknjižbom vojne imovine, preciznije kasarne u Doboju.

Odlukom Predsjedništva BiH o veličini, strukturi i lokacijama Oružanih snaga BiH definisane su 63 lokacije vojne namjene koje su perspektivne za OS BiH i koje trebaju biti knjižene kao vlasništvo Ministarstva odbrane BiH. Od toga je 41 u Federaciji BiH i 22 u Republici Srpskoj.

Pravobranilaštvo RS-a je po nalogu vrha tog entiteta zakočilo ovaj proces poručivši da Republika Srpska neće dozvoliti da nepokretna vojna imovina s njene teritorije bude uknjižena na BiH, čime je blokiran jedan od koraka na putu u NATO.

Lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nedanvo je izjavio da nije bilo, niti će biti knjiženja perspektivne vojne imovine na nivo BiH.

"Jedino ako nešto nije Mladen Ivanić (bivši član Predsjedništva BiH) uradio skriveno od nas, pa da mi ne znamo, to ćemo provjeriti. Ali, koliko ja znam, a sada sam provjeravao u Geodetskoj upravi RS, nikakvih zahtjeva, nikakvih pokretanja i procedura nema i neće ni biti", ustvrdio je on.