Mi i svjetska tržišta
5

Šta naše tržište može s rekordno niskim cijenama nafte: Terminali prepuni, nećemo je na livadu

R. D.
Ilustracija: Shutterstock (Foto: A. K./Klix.ba)
Ilustracija: Shutterstock (Foto: A. K./Klix.ba)
Rekordno niske cijene nafte na svjetskim tržištima uzrokovane su globalnim padom ekonomskih aktivnosti te time izazvanim prepunjenim skladišnim kapacitetima. Slična situacija je i u našoj zemlji, terminali rezervi su prepuni, a drugačije nije ni kod veletrgovaca. Time je i prostor za dalje manevriranje na tržištu izostao.
Privredno društvo "Operator-Terminali Federacije" ima posebnu težinu u vremenima kad su prilike vanredne, kakva je ova, a ono je neposredno pred izbijanje pandemije obnovilo terminale u Živinicama. Nakon toga, kako za Klix.ba kaže Hermedin Zornić, predsjednik uprave Operatora, terminali imaju veću mogućnost na zahtjev vlasnika, Vlade FBiH, reagovati u vrijeme globalnih nestašica ili divljanja na tržištima.

"Terminali u Pločama su puni do vrha, tu imamo uskladišteno 82 miliona litara te ovih šest miliona u Živinicama. Puno je sve, ne možemo naftu dovlačiti na livadu. Ta dva terminala, kao i nešto ograničeno što imamo u Sarajevu i Bihaću mogu zadovoljiti potrebe građana i privrede na dva ili tri mjeseca", kaže on.

Hermedin Zornić (Foto: A. K./Klix.ba)
Hermedin Zornić (Foto: A. K./Klix.ba)

Nažalost, mi nemamo slobodnih kapaciteta, nastavlja Zornić, jer zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa ostali kapaciteti nisu u funkciji.

"Nadam se da bi do kraja godine Bihać i Sarajevo mogli biti završeni i tehnološki spremni za prihvat novih količina", kaže on te dodaje kako je siguran da i veletrgovci naftom i naftnim derivatima imaju pune kapacitete.

On smatra da je odluka Vlade FBiH o zamrzavanju marže bila prava mjera i onemogućila neželjena stanja na tržištima.

"Najveća je nepravda urađena zakonom o slobodnom formiranju cijene, kad se kreiralo stanje na tržištu 'uzmi ago koliko ti drago", zaključio je prvi čovjek federalnih terminala.

Nevjerovatno stanje na tržištu, vrijeme kad se trguje po rekordno niskim cijenama nafte, koje teško da će se ponoviti, moglo je poslužiti za kupovinu većih zaliha. Njih je onda država svojom intervencionističkom ulogom na tržištu, kad cijene na svjetskim tržištima naglo skoče, mogla koristiti za prodaju domaćim trgovcima po nižim cijenama, čime bi ublažila eventualne velike skokove i divljanja cijena.

Stanje na tržištima motiviralo je Našu stranku da istakne nefunkcionalnost terminala u Mostaru, Sarajevu i Bihaću, a ekonomista Draško Aćimović prekjučer je uputio "apel vlastima - kupujte naftu i spašavajte privredu".

Nasiha Pozder, zastupnica Naše stranke u Federalnom parlamentu, smatra da je ovo bila izuzetna prilika za nabavku rezervi nafte.

"Normalne ekonomije nabavljaju rezerve danas i vide ovaj pad cijene kao priliku. U Federaciji se po ovom pitanju ne radi ni ono malo što bi se moglo uraditi. FBiH nije još uvijek spremna prema standardima Energetske zajednice osigurati tromjesečne rezerve nafte i naftnih derivata. Imamo tek jedan naftni terminal osposobljen za skladištenje, u Živinicama, koji može skladištiti oko šest miliona litara nafte. Ne zna se ni da li je on napunjen. Za tromjesečnu rezervu potrebno je napuniti i one u Mostaru, Sarajevu i Bihaću koji još uvijek nisu ni osposobljeni za skladištenje. Njihovo osposobljavanje i punjenje dio je ugovora s Energetskom zajednicom koja od nas traži minimum 90 dana zaliha upravo u slučaju kriznih situacija", poručili su između ostalog iz Naše stranke.