Dobro došli u zvjerinjak
34

Najbizarniji dokumentarac ikad snimljen: "Kralj tigrova" u istinitoj priči o ubistvu, haosu i ludilu

Piše: Ines Mrenica
(Spoiler alert) Dokumentarni serijal "Tiger King: Murder, Mayhem and Madness" donosi priču o ekscentričnom vlasniku zoološkog vrta Joeu Exoticu koji prolazi kroz niz nevjerovatnih situacija u konkurentskom ratu s borkinjom za prava životinja.

Objavljen 20. marta, ekspresno je pobrao simpatije globalne publike i jedan je od trenutno najgledanijih sadržaja na Netflixu. Ovo je istinita krimi priča koju morate vidjeti da biste u nju vjerovali.

Među ekscentričnim osobenjacima u svijetu vlasnika divljih mačaka malo ko može parirati Joeu Exoticu. Naoružani poligamista i country pjevač, čudniji od bilo kakve fikcije, pravim imenom Joseph Schreibvogel, posjeduje egzotični zoološki vrt u Oklahomi, u kojem je smješteno dvjestotinjak tigrova.

Za njihovu prehranu godišnje je potrebno pola miliona dolara, ali ovaj vrtoglavi iznos ne znači ništa prema zaradi koju vlasnici ostvaruju eksploatacijom ove ugrožene vrste životinja u raznim show programima. U Americi ima više tigrova nego u ostatku svijeta, uključujući i divljinu, a zakoni koji regulišu njihovo posjedovanje, iako restriktivni, idu na ruku dilerima i crnom tržištu. Na jednom mladunčetu do njegovog 12. mjeseca starosti moguće je ostvariti zaradu i do sto hiljada dolara, i to samo na fotografijama (selfijima) i animiranju publike u opscenim predstavama.

Crazy beginning

Ovo je otprilike uvod u ambijent u kojem upoznajemo "Tiger Kinga" Joea Exotica, odakle nas splet bizarnih okolnosti i stvarnih događaja vodi kroz sedam epizoda s nevjerovatnim zapletom, koje je u samo deset dana od lansiranja na američkom streaming servisu pogledalo 34 miliona gledatelja. Relacije između učesnika u nemilosrdnom svijetu trgovine egzotičnim životinjama i njihov životni stil izgledaju kao da su plod mašte raspojasanih scenarista. Niz uznemirujućih događaja koji povezuju vlasnike privatnih zooloških vrtova predstavlja nam producent reality showa "Tiger King". On kaže da priča počinje suludim početkom i prije nego što počne naraciju, želi zapaliti cigaretu. Uskoro saznajemo da su vlasnici divljih mačaka redom "komadi govana", koji jedni drugima zabijaju noževe u leđa. Da, dobro ste pročitali ovaj dio prije noževa.

Među njima je (uključujući i tigrove) Joe ipak najegzotičniji "primjerak" subverzivnog američkog sna. Bivši teksaški policajac, koji se obogatio na tigrovima, lavovima, lavgarima, leopardima…, izgleda kao da je upravo izašao iz pomjerene komedije braće Coen. Uz specifičan akcent krasi ga i frizura karakteristična za osamdesete godine. Nezaobilazne su resice na kožnoj jakni i svjetlucave košulje, a njegov outfit nikada ne isključuje pištolj. Sve to Amerkanci bi opisali riječju "redneck" što bi u našem prijevodu glasilo "krkan". U kavezu s tigrovima teškim i po dvjesto kilograma Joe je sasvim opušten, kao da se radi o bezazlenim mačićima.

PETA za petama

Stvari se počinju komplikovati do krajnjih granica kada mu se na putu nađe Carole Baskin s Floride, aktivistica koja se bori za prava životinja i vlasnica utočišta za "velike mačke" (“Big Cat Rescue”). Sve bi možda išlo glatko u njenom naumu da ugrozi posao Joea Exotica (etiketirajući ga kao zlostavljača životinja) kada ne bi posjedovala gotovo filmsku biografiju i da nije na lošem glasu zbog misterioznog nestanka bogatog muža. On je nestao bez traga ostavivši svojoj supruzi veliki imetak. Njegova oporuka, čiji je prvi pasus počinjao riječima: “U slučaju mog nestanka…”, definisana je na način koji do tada nije zabilježen u praksi američkog pravosuđa. Carole je, prema insinuacijama sagovornika u dokumentarnom filmu, svog muža najvjerovatnije bacila tigrovima ili u septičku jamu, a ništa od toga ne bismo bili u mogućnosti saznati da se nije odvažila ući u konkurencijski rat s Joeom Exoticom.

Prljavi rat ljubitelja mačaka vodit će se i online, u opscenom showu Joea Exotica koji će u sklopu svojih beskrajnih provokacija snimiti pjesmu i spot kao parodiju na ubistvo supruga, u kojem žena koja neodoljivo podsjeća na Carole, ljudskim mesom hrani tigrove u kavezu. Videouradak najbolje dočarava nemilosrdnu medijsku i pravnu borbu do posljednje kapi krvi, koju su u atmosferi američkog kičeraja vodila dva emocionalna bogalja, predstavljajući se kao zaštitnici životinja i gorljivi borci za njihova prava. Njihovo prepucavanje i otvoreni medijski rat rezultirat će patološkom sapunicom, u kojoj saznajemo da su od zvijeri u kavezu opasniji i krvoločniji samo njihovi vlasnici.

Rivalstvo će svoj epilog doživjeti na sudu, gdje će se voditi nemilosrdna parnica koja će Joea dovesti do finansijskog kraha. U međuvremenu, upoznajemo bizarnu galeriju likova te prisustvujemo privatnoj ceremoniji vjenčanja Joea i još dva muškarca koji su također sagovornici u filmu. Apsurd cijele situacije kulminira kada nas narator dokumentarca počne voditi kroz reality show “Tiger King”, koji je producirao i snimao živeći u menadžeriji Joea Exotica i bilježeći kamerom bolesni egoizam čovjeka koji je prenerazio Ameriku svojom pojavom i završetkom u zatvoru zbog naručenog ubistva. Od jula 2016. godine Exotic je pokušavao naći nekoga ko će likvidirati Carol, a posao je na koncu pokušao dogovoriti s prerušenim FBI agentom.

Trampiti ili pazariti

Joe Exotic je imao karijerni put od zvijezde realityja do kandidature za guvernera Oklahome, ali i predsjednika Amerike (u svojstvu nezavisnog kandidata), što uz njegove plave pramenove i nakvarcano lice neodoljivo podsjeća na aktuelnog američkog predsjednika Donalda Trumpa. Joe Exotic je osuđen na 22 godine zatvora zbog ubistva pet tigrova i pokušaja angažovanja plaćenog ubice. Završio je "u kavezu" poput brojnih životinja koje je posjedovao i za koje je govorio da umiru onda kada im u kavezu umre duša. Jednom je izjavio kako je svakog dana u kaveze ulazio spreman na smrt koje se nikada nije bojao. Ali, kako je karma najnemilosrdnija beštija, sačekala ga je sudbina njegovih životinja.

Za Exotica kažu da je toliko originalan da bi po izlasku iz zatvora mogao postati novi američki predsjednik, aludirajući na Trumpov diletantizam i njegovu gotovo identičnu manifestaciju samoljublja. Exotic je životinje hranio kravama koje bi pregazili automobili i mesom kojem je istekao rok, a koje su mu donirali trgovački lanaci poput Walmarta, u čemu su mnogi vidjeli alegoriju o Trumpovoj socijalnoj politici.

Dokumentarni serijal "Tiger King: Murder, Mayhem and Madness" na Netflixu se pojavio paralelno s globalnim karantinom stanovništva usljed pandemije koronavirusa, a njegov veliki uspjeh otvorio je niz rasprava i naknadnih izjava aktera iz Joeovog života. Između ostalog, pojavili su se i svjedoci koji tvrde da je Exotic zamrzavao mladunčad tigrova i prodavao ih taksidermistima te da je posjedovao snimke seksualnog odnosa sa životinjama, koji su zabilježeni upravo u njegovom zoološkom vrtu u Oklahomi.

Trenutno najpopularniji dokumentarac na svijetu je potaknuo i ponovnu istragu o slučaju nestanka Carolinog supruga, koji je proglašen mrtvim. Šerif okruga Hillsborough Chad Chornister 30. marta je na Twitteru objavio kako je njegov ured otvoren za sve nove dokaze i informacije koji bi mogli pomoći u rasvjetljavanju misterioznog slučaja Dona Lewisa.

"Tiger King: Murder, Mayhem and Madness" je dokument o perverznom vremenu reality showa u kojem živimo, film koji će vam pokazati kako je u Americi sve moguće.