62 posto kredita
493

Izetbegović: Unutar FBiH ćemo dogovoriti distribuciju novca prema kantonima

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je nakon sastanka u Delegaciji EU u Sarajevu da je postignut dogovor i da će se kredit MMF-a od 330 miliona eura dijeliti u procentima 62 posto Federaciji BiH, a 38 posto Republici Srpskoj.

Oba entiteta će izdvojiti po pola posto za Brčko Distrikt.

"Pomogli smo Vijeću ministara i entitetskim vladama. Unutar FBiH nastavit ćemo dogovor o distribuciji jer kantoni nose veliki dio borbe sa koronavirusom, kada je u pitanju zdravstvo, policija, biroi rada odnosno ljudi koji će ostati bez posla itd. Te procente ćemo dogovoriti u narednim danima“, rekao je Izetbegović.

On je istakao da je dogovoreno i formiranje Koordinacionog tijela koji će se baviti osmišljavanjem mjera i ubrzanim reakcijama u koji će ući predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i dva entitetska premijera Fadil Novalić i Radovan Višković, a uz njih i potrebni ministri poput ministra sigurnosti, trgovine, finansija itd.

Lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a u prisustvu entitetskih premijera, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i državnog ministra finansija nakon višesatnog sastanka sa zvaničnicima EU i MMF-a i ambasadorom SAD-a postigli su dogovor o aranžmanu u visini od 330 miliona eura kredita za borbu protiv krize izazvane koronavirusom.