Sredstva za općine
1.2k

Kako je Vlada FBiH dijelila novac za borbu protiv koronavirusa: Kritike iz Visokog i Kaknja

E. M.
Mapa zaraženih koronavirusom u BiH (Foto: Klix.ba)
Posljednju odluka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o raspodjeli novca općinama i gradovima u borbi protiv koronavirusa, čelnici određenih lokalnih zajednica su doveli u pitanje.

Prema navedenoj odluci, naprimjer, Tešanj s tri zaražena je dobio 30.000 KM, a Kupres bez zaraženih osoba je dobio 700.000 KM finansijske pomoći. Na vrhu liste je Novi Travnik s 1,2 miliona KM pomoći.

Iako kriterij za raspodjelu novca nije bio broj zaraženih osoba, on bi prema mišljenju mnogih svakako trebao biti bitan s obzirom na to da su troškovi medicinskog osoblja uvećani zbog vanrednih situacija pa je i sama namjena finansijske pomoći za kapitalne i infrastrukturne projekte, pomoć u poduzimanju preventivnih mjera u borbi protiv COVID-19 te sanaciju posljedica nastalih usljed proglašenja pandemije.

Vlada Federacije BiH za kriterije raspodjele novca uzimala je, pak, broj stanovnika, površinu općine te broj učenika u osnovnim i srednjim školama, ali raspodjela novca dovela je u pitanje sve ove kriterije.

Tako na spisku finansijske pomoći prednjači Novi Travnik s 1,2 miliona KM, zatim Živinice i Kupres sa po 700.000 KM, Široki Brijeg 550.000 KM i drugi, dok se na dnu liste nalaze Banovići, Drvar, Donji Vakuf, Ilijaš, Visoko, Bosansko Grahovo i Foča sa po 40.000 KM te na posljednjem mjestu s najmanjim iznosom Tešanj koji je dobio tek 30.000 KM.

Odlukom je razočarana i načelnica Visokog Amra Babić koja je u izjavi za Klix.ba kazala da je ovo sramotno i ponižavajuće.

"Razočarana sam. Očigledno je da institucije ne zaslužuju, niti im je bitno povjerenje i ugled. Pitanje je koliko uopće imamo države, sistema i reda, a očito nemamo. Sve se svodi na stranačko trgovanje i potkupljivanje. U konačnici rezultat je uvijek nacionalizam. Kod nas neki nemaju ni obraza ni stida, niti žele sa pozicija koje su 'osvojili' graditi pravedan sistem. Ovdje posebno mislim na HDZ i to nam stalno pokazuju. Prije sedam dana smo dobili dopis od Vlade FBiH da odgovorimo za šta nam je potreban novac. Kriteriji su bili broj stanovnika, površina općine te broj učenika u osnovnim i srednjim školama. Mi smo odgovorili da shodno kriterijima Visokom bi trebalo dodijeliti 500.000 KM koje smo planirali utrošiti, a dobili smo 40.000 KM", kazala je Babić.

Međutim, Federacija Bosne i Hercegovine sastavljena je od 79 općina dok se na spisku Vlade FBiH nalazi njih 56 pa se postavlja pitanje da li im se Vlada FBiH uopće obratila s dopisom za ponudu pomoći.

Među tim općinama i gradovima su Kakanj i Zenica, a načelnik Kaknja Aldin Šljivo je pitao Vladu FBiH i ministarstvo finansija kakvu im to poruku šalju?

"Od 20 miliona KM za Kakanj 0 KM - veliko vam hvala! Očito da oni koji se bore ne trebaju pomoć, treba plakati, kukati ili tražiti novce od drugih država da biste se vi sjetili... Kaknju ne trebaju novci, ali pomozite privredi", poručio je Šljivo.

U prilogu pogledajte koja općina je koliko novca dobila, kao i detaljan poziv Vlade FBiH koji je upućen za apliciranje u pomoći.