Najviše ide u UKC Tuzla
103

Zdravstvene ustanove u Tuzlanskom kantonu dobit će opremu vrijednu 900.000 KM

A. K.
Izolatorij u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Izolatorij u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Vlada Tuzlanskog kantona na posljednjoj vanrednoj sjednici donijela je saglasnost na odluku Kantonalnog štaba civilne zaštite kojom se izdvaja 900.000 KM za nabavku medicinske i zaštitne opreme za zdravstvene ustanove. Kako je potvrđeno za Klix.ba, najveći dio pomoći namijenjen je Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

Spomenutih 900.000 KM sredstva su iz posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća, a predviđena je nabavka specificirane medicinske opreme, zatim zaštitne opreme i zaštitnih sredstva, a koja su utvrđena kao prioriteti u pogledu potreba zdravstvenih ustanova s područja Tuzlanskog kantona.

"Od svih zdravstvenih ustanova s područja Tuzlanskog kantona zatražili smo da nas obavjeste o tome koja im oprema nedostaje. Riječ je o zaštitnoj i nephodnoj medicinskoj opremi, kao što su respiratori, orošivači, zamagljivači i slično. Jedan dio sredstava će ići za nabavku zaštitne opreme za zdravstvene radnike, a drugi dio je namijenjen za medicinsku opremu, najvećim dijelom za Univerzitetski klinički centar u Tuzli", kazala je za Klix.ba ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.

Iz Vlade Tuzlanskog kantona za Klix.ba je potvrđeno da je s ciljem prevazilaženja trenutne epidemiološke situacije ranije izdvojeno okvirno 200.000 KM za nabavku medicinske opreme i dezinfekcijskih sredstava.

Također, za Kantonalnu direkciju robnih rezervi je iz budžeta osigurano 100.000 KM. Uz ranije spomenutih 900.000 maraka, Kantonalna vlada dosad je ukupno izdvojila 1,2 miliona KM za pomoć u vremenu epidemije koronavirusa.

Vrijedi kazati da se u Tuzlanskom kantonu trenutno pod mjerom samoizolacije nalaze 5.072 osobe, a urađena su 92 testiranja na koronavirus. Svi rezultati dosad su bili negativni. Izolatoriji za potencijalno zaražene osobe su spremni, a trenutno UKC Tuzla raspolaže sa 52 respiratora.