UEFA rješava krizu
6

Danas je dan odluke za evropski nogomet!

E. B.
UEFA će danas na videokonferenciji sa predstavnicima svih 55 zemalja članica odlučivati o sudbini evropskog nogometa za ovu, ali i iduću godinu.

Videokonferenciji koja počinje u 13 sati će prisustvovati i predstavnici Udruženja evropskih klubova i evropskih liga, te predstavnici Udruge igrača.

Oni će razgovarati o takmičenjima koja su pod znakom pitanja zbog pandemije koronavirusa.

Skoro sve lige u Evropi su prekinute, zaustavljene su i Liga prvaka i Evropska liga, a odigravanje Evropskog prvenstva u junu i julu je praktično nemoguće.

Što se tiče Eura i baraža u kojem nastupa i naša selekcija, postoje dva realna prijedloga - da se igra u novembru i decembru ili da se igra na ljeto 2021. godine. Za sada su mišljenja podijeljena, no to su dva najrealnija scenarija.

Liga prvaka i Evropska liga bi se mogle dovršiti, no najvjerovatnije bi se do kraja takmičenja igralo samo na jednu utakmicu.

Domaća prvenstva su tema oko koje bi se mogla "lomiti koplja". I dok je sasvim realno da Liverpool bude proglašen prvakom s obzirom na ogromnu prednost koju ima, u većini ostalih liga, uključujući i bh. Premijer ligu, prednost lidera je minimalna i ne bi bilo pošteno prema ostalim klubovima da se prizna trenutni poredak.

Stoga su pred UEFA-om, ali i nacionalnim savezima, izuzetno teške odluke.

Kako i da li uopće završavati nacionalne lige?

Ukoliko se prekinu prvenstva, da li će se priznati trenutni poredak i na osnovu njega proglasiti prvaka, klubove koji idu u Evropu i koji ispadaju?

Hoće li se sezone proglasiti nevažećim? Ko bi onda išao u evropska takmičenja?

Šta će se desiti sa ovom sezonom Lige prvaka i Evropske lige?

Kada će početi iduća sezona?

Šta će se desiti sa Evropskim prvenstvom?

Odgovore na ova pitanja dobit ćemo danas popodne. Nakon videokonferencije sa predstavnicima saveza čelnici UEFA-e će u 14 sati u Nyonu održati sastanak Izvršnog komiteta nakon kojeg će mnoge stvari biti jasnije kada je sudbina evropskog nogometa u pitanju.