U 17 sati
294

Hitne mjere i krizni štab prioritet: Nakon pritiska javnosti tri premijera sastaju se u Doboju

R. D.
Novalić, Tegeltija, Višković
Novalić, Tegeltija, Višković
Aktuelna situacija u vezi s koronavirusom tema je današnjeg sastanka predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije i entitetskih premijera Fadila Novalića i Radovana Viškovića. Zanimljivo je da se sastanak organizira nakon kritika javnosti, struke i apela poslodavaca da je izostala reakcija naših vlasti dok su njihove kolege u regiji već reagovale.
"Svepremijerski" sastanak u Doboju zakazan je za 17 sati, a poslovni sektor s nestrpljenjem očekuje set hitnih mjera kako bi se olakšalo poslovanje u vrijeme problema s pandemijom.

Na djelovanje je izvršnu vlast u segmentu ekonomije pozvao i predsjedavajući Državnog parlamenta Denis Zvizdić. On je kazao kako Vijeće ministara BiH, imajući u vidu širok spektar nadležnosti državnih organa u oblasti ekonomije, trgovine, carina, poreza i tako dalje, bez odgađanja formira krizni štab za otklanjanje ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa koji bi definirao konkretne mjere za pomoć privredi kojima bi bile ublažene nastale štete, i koji bi, u saradnji s drugim nadležnim tijelima vlasti, izradio sveobuhvatni akcioni plan s precizno definisanim aktivnostima, nosiocima i rokovima koji bi, u skladu s mjerama koje se provode u regionu i EU, omogućio što bržu normalizaciju privrednih tokova u BiH.

Današnji sastanak odgovornih iz privrednih komora i udruženja poslodavaca inicirao je niz zahtjeva koji u prvom koraku zahtijevaju proglašenje vanrednog stanja, a potom i donošenje mjera u domenu fiskalne politike, bankarskog poslovanja...

Ugledni profesor s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Željko Šain smatra da je prioritet svih prioriteta uspostava kriznih štabova na svim nivoima i u svim instucijama, ali da je očito vlast ostala zatečena posljedicama pandemije koronavirusa, jer je fokus isključivo na zdravstvenim mjerama.

"Esnafska udruženja već su reagovala, a država je očito nespremna. Nije to slučaj samo kod nas, brojne vlade su bile nespremne. Ipak, kako postoji krizni štab u segmentu zdravstva, potrebni su i oni u segmentu privrede. Već smo u situaciji da nam nedostaje dio procesa reprodukcije, a ne znamo kako će se obnoviti ispražnjene police", zaključio je Šain.