Prioritetan predmet
866

Nermin Nikšić i Predrag Kojović podnijeli krivičnu prijavu zbog afere "Asim"

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Socijaldemokratska partija (SDP) BiH i Naša stranka (NS) podnijeli su danas krivičnu prijavu Tužilaštvu Kantona Sarajevo zbog afere "Asim" koja je ovaj mjesec izazvala snažne reakcije bosanskohercegovačke javnosti.
Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić kazao je da je bivši potpredsjednik SDA Asim Sarajlić prihvatio da bude žrtveno janje te da je stavio stranku iznad države.

"Samo naivni mogu misliti da je to Sarajlićevo djelo i da za to nije znao predsjednik SDA Bakir Izetbegović", rekao je Nikšić navodeći da je u sve bila uključena i Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH, tačnije generalni direktor OSA-e Osman Mehmedagić.

Istakao je da očekuje od pravosudnih organa da uzmu izjavu i od Osmana Mehmedagića kojeg Asim Sarajlić spominje u spornom snimku.

Krivičnu prijavu potpisali su predsjednik SDP-a Nermin Nikšić i predsjednik Naše stranke Predrag Kojović.

Članica Predsjedništva Naše stranke Lejla Brčić je rekla da su Naša stranka i SDP u povodu afere "Asim" najavili podnošenje krivičnih prijava te da je i tada rečeno kako takvo postupanje nije nepoznato. Ona je kazala da su predsjednici nekih stranaka pokušali minimizirati kompletnu aferu, ali i da se nevladin sektor oglušio na dešavanja.

Istakla je da ovo nije nikakva afera, već krivično djelo i da su sudionici snimka potvrdili autentičnost snimljenog. Kako kaže, Naša stranka i SDP danas su podnijeli krivičnu prijavu jer još uvijek nema nikakve informacije iz Tužilaštva KS da li je donesena naredba o sprovođenju istrage.

"Pozivam Tužilaštvo KS da donese naredbu o sprovođenju istrage i da se ispitaju svi koji su učestvovali u snimku", rekla je Brčić.

Brčić je dodala da je ovo sjajna prilika svim institucijama da dokažu da se i u praksi bore protiv korupcije jer je ovo predmet nultog prioriteta koji se mora brzo riješiti.

Zastupnik SDP-a u Skupštini KS Igor Stojanović je kazao kako su građani svjesni zloupotrebe institucija i da je afera "Asim" dokaz da SDA zloupotrebljava institucije. On je rekao da je ovo veliki test za pravosudne organe i da Bh. blok ne želi tretirati ovaj problem neozbiljno te da su upravo zbog toga podnijeli krivične prijave.