Predmet “Sky”
19

Kako su Crnogorci raskrinkali grupu koja je krijumčarenjem skanka zaradila više od 2,5 miliona KM

Dž. P.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Sudu Bosne i Hercegovine održano je ročište na kojem se razmatrao prijedlog o određivanju pritvora uhapšenima u akciji “Sky” u kojoj je zaplijenjeno više od šest tona skanka.
Droga je išla iz Albanije preko Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, a osumnjičeni Ivan Antunović (51), Nikola Bošković (57), Ivan Cvijanović (33), Borislav Kovačević (42), Jurica Vuletić (34) i Mario Vuletić (33) krijumčarenjem droge zaradili su 2.542.058 KM. Tako je samo u kući osumnjičenog Antunovića pronađeno 500.000 KM. Inače, grupu su raskrinkali svjedoci, Crnogorci koji su otkrili rutu kojom je droga putovala te način na koji je grupa funkcionisala.

Pritvorski razlozi

Tužilac Džermin Pašić pojasnio je kako je Antunović organizirao narkogrupu kojoj su se pridružili ostali osumnjičeni. Naglasio je kako traži da se svima odredi mjera pritvora zbog opasnosti od bjekstva, a s obzirom na činjenicu da pojedini osumnjičeni imaju dvojna državljanstva, te zbog bojazni da bi mogli utjecati na svjedoke, sakriti ili uništiti dokaze. Također, potcrtao je kako za osumnjičene Antunović i Cvijanović postoji bojazan od ponavljanja krivičnih djela zbog ranije osuđivanosti.

Antunović, koji za sebe kaže da je vlasnik kamenoloma, je rođen u Stocu i posjeduje hrvatsko državljanstvo. U toj zemlji se protiv njega vode krivični postupci, kako za ovo krivično djelo, tako i za druga. Antunović je tako u Hrvatskoj pod mjerama zabrane. Cvijanović, koji je rekao da je vlasnik kafića, je osuđivan u Kiseljaku, Sarajevu i na Sokocu.

Advokati osumnjičenih su bili složni u tome da nisu imali dovoljno vremena da se pripreme za iznošenje odbrana. Advokat prvoosumnjičenog Antunovića Sanel Nezirić rekao je kako mu je uskraćena mogućnost uvida u neke dokaze.

Sakriveni novac

"Protiv mog klijenta se vodi istraga u Hrvatskoj. U vrijeme koje tužilac navodi kao vrijeme počinjenja krivičnog djela, bio je u pritvoru tako da nije mogao učestvovati u počinjenju istog. Dok je bio pod mjerama zabrane javljao se pravosudnim tijelima Republike Hrvatske. Što se tiče mogućnosti bjekstva, ova istraga se vodi od 2016. tokom koje su presretnute određene pošiljke, zaplijenjena je droga...Šta je moj branjenik radio četiri godine", rekao je Nezirić.

Za veliku količinu novca koja je pronađena u porodičnoj kući Antunovića, kazao je da je njegovo porijeklo legalno i da se radi o porodičnom novcu. I sam Antunović je tokom ročišta nekoliko puta naglašavao ove navode te da je novac bio sklonjen, ali i da ga je dobrovoljno predao pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Zaplijenjeni skank
Zaplijenjeni skank

Branilac Alija Galijatović koji zajedno s advokatom Mirzom Pecikoza zastupa Borislava Kovačevića je rekao kako se njegovom klijentu stavlja na teret 10 radnji. I to osam radnji utovara droge u Crnoj Gori na nepoznatoj lokaciji, a dvije radnje pretovara u Stocu.

Problemi advokata

"Nema dokaza koji to potvrđuju. Pretresena mu je kuća i vozilo. Ništa ne upućuje na to da je počinio krivično djelo. Imao je vremena i prostora da napusti Trebinje, gdje je rođen i živi, te da ode u Srbiju, čije državljanstvo posjeduje", kazao je Galijatović.

Kovačević je dodao da mu nije jasno zašto su mu zaplijenili Citroen koji je, kako je rekao, star deset godina.

Advokat Damir Kočo za svog klijenta Ivana Cvijanovića je rekao da nije mogao ništa učiniti ako je Ivan Antunović bio pod mjerama zabrane ili u pritvoru u sporno vrijeme za koje tužilac navodi da su bili u kontaktu kako bi se dogovorili oko daljnjeg prosljeđivanja droge u BiH.

"Dokazi nam nisu dostavljeni. Moj klijent je osuđivan za lakša krivična djela od prije šest godina. On je rehabilitovan sada i nema problema s zakonom", rekao je Kočo.

Branilac Mirsad Crnovršanin koji zastupa Nikolu Boškovića i Maria Vuletića kazao je kako nije imao uvid u materijalne dokaze te da su pritvorski razlozi paušalni i proizvoljni.

"Određivanjem mjera zabrane kućnog pritvora za Nikolu Boškovića i Maria Vuletića se može otkloniti opasnost od bjekstva, a poznato je svima da dvojno državljanstvo ne može biti osnov za određivanje pritvora. Ovo krivično djelo, kako se to navodi u istrazi, je završeno tako da ne postoji motiv da utiču na dokaze, da ih sakriju ili unište. Bošković je teško bolestan za šta postoji i dokumentacija kao dokaz. On živi sam, nema sredstava za život", naveo je Crnovršanin.

Bošković je zamolio Sud da se uzme u obzir njegovo narušeno zdravstveno stanje, a isto je rekao i Mario Vuletić, koji je naglasio da je 50% invalid s svakodnevnim terapijama.

Pratio cisternu

Advokat Kemo Kapur za svog branjenika Juricu Vuletića je rekao da je lošeg zdravlja te da fizički nije mogao pomagati u grupi onako kako to tužilac navodi. Tužilaštvo smatra da je Jurica imao ulogu "čistača" koji je pratio cisternu s drogom.

Na kraju ročišta tužilac Džermin Pašić se osvrnuo na prigovore advokata rekavši da nije tačno da je istraga počela 2016. već 11. aprila 2019. godine.

"Sve prethodne istrage i krivični postupci, neki su okončani, a neki nisu, su uputili na ovu istragu. Odnosno dokazi iz ranijih hapšenja i presuda su doveli do ovoga. Osumnjičeni Ivan Antunović je za vrijeme trajanja mera zabrane u Hrvatskoj, organizirao i vodio grupu. Novac je nađen u hangaru, u kutiji. Antunović je zarađivao jako mnogo novca i legalno i ilegalno. Postojao je visok stepen organizacije, tako da se nije morao ni pojavljivati na određenim mjestima. Ovim krivičnim radnjama stekli su protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 2.542.058 KM", kazao je tužilac.