Vrhovni sud RS
48

Marku Čoliću povećana kazna za pokušaj ubistva novinara Vladimira Kovačevića

M. N.
Foto: Srpskainfo
Foto: Srpskainfo
Vrhovni sud Republike Srpske povećao je zatvorsku kaznu Marku Čoliću na pet godina zbog pokušaja ubistva novinara BN televizije Vladimira Kovačevića.
U prvostepenom postupku Čolić je bio osuđen na četiri godine zatvora.

"Vijeće je odbilo prigovore branioca osuđenog Čolića, a uvažili su žalbu Okružnog tužioca", pojasnila je za Srpskainfo sekretar Vrhovnog suda RS Jelena Despotović.

Čolić je 26. augusta 2018. godine zajedno sa Nedeljkom Dukićem metalnom šipkom brutalno pretukao Kovačevića i nanio mu teške povrede glave.

Dukić je nedavno uhapšen nakon što je bio u bjekstvu i uskoro bi mu trebalo početi suđenje. Optužnica protiv njega je potvrđena 19. februara ove godine.

U optužnici koju je protiv njega podiglo Okružno javno tužilaštvo Banja Luka navodi se da je 26. augusta 2018. oko 20:40 zajedno sa Čolićem došao u Ulicu Banović Strahinje, na parking ispred ulaza u zgradu u kojoj stanuje Kovačević.

Sačekali su ga, prema navodima iz optužnice, maskirani sa kapuljačama od dukserice i noseći u rukama metalne teleskop palice na rasklapanje, te u momentu kada su uočili da im se približava, potrčali prema Kovačeviću.

"Osuđeni Marko Čolić prišao je oštećenom sa prednje strane i fizički nasrnuo na njega snažno ga udarajući metalnom palicom po glavi, a osumnjičeni Nedeljko Dukić mu prišao sa leđa i zajedno su ga nastavili udarati metalnim palicama po glavi i tijelu", navodi se u optužnici.

Čolić i Dukić su ga, kada je pao na zemlju, nastavili udarati svjesni da nanoseći više udaraca metalnim palicama u glavu, kao vitalni organ, oštećenom mogu prouzrokovati i smrtonosne povrede – navodi se u optužnici.

Kada je Kovačević počeo glasno da doziva u pomoć, Dukić i Čolić su pobjegli. Kovačević je zadobio više povreda, među kojima su nagnječenje čeonog tkiva mozga i druge povrede po glavi, ramenu, nogama i ogrebotine.