Dug pola milijarde KM
20

Šta je pozadina novih ponuda za Aluminij: Gigant je odavno "gotov", sada se "krčmi" imovina

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Potpuno je jasno da niko racionalan neće preuzeti ugašenu kompaniju zaduženu skoro pola milijarde maraka, a čija je imovina mnogo manje vrijedna. Polemika o mostarskom Aluminiju, spominjanje izraelske Abraham grupe te eventualni drugi "strateški" partneri tu su samo radi preuzimanja imovine.

Kod ambicija Ambraham grupe svi zaboravljaju dvije važne činjenice. Ponuda se odnosi na iznajmljivanje postrojenja ugašenog Aluminija te formiranje nove pravne osobe koja bi poslovala u fabričkom krugu u južnim mostarskim predgrađima.

Drugo, jasno je da iza ambicija Izraelaca, koji mjesecima navodno zastupaju dvije kineske korporacije, stoje interesi HDZ-a. Svi zainteresirani danas tu su samo da, narodski rečeno, "krčme" imovinu propalog giganta.

Iza Aluminija je ostao dug od otprilike 450 miliona KM i potpuno je jasno da će većina toga ostati nepokriveno, posebno kad se zna da je imovina dosta manje vrijedna te da je ona ionako pod bankarskim hipotekama.

Najizloženiji povjerilac ostaje Elektroprivreda HZHB na koju otpada polovina ukupnog duga. Politički naloženo zaduživanje Elektroprivrede zarad produženja života propadajućoj kompaniji eksperti su davno ocjenjivali kao pogubno. Posljedice EPHZHB već sada osjeća, a špekulira se da bi one mogle biti i drastičnije.

Zanimljivo je kako svi scenariji koji se sada spominju uključuju diobu Aluminija u dva poslovna subjekta, toliko puta oprobanu u raznim agonijama javnih kompanija posljednja dva desetljeća. U jednu bi se prepisalo sve ono što realno i dalje vrijedi, poput imovine, a u drugoj bi ostali svi dugovi. Naravno, sve slično drastično je kršenje zakona.

Podsjećamo, 10. jula Aluminiju, nekad najbogatijoj hercegovačkoj kompaniji i najvećem bh. izvozniku, isključena je struja. Zbog svega je više od 900 radnika ostalo bez posla.