Izbor gradonačelnika
239

Denis Stojnić o aferi "Asim": Evo zašto je moj brat Dado glasao za Abdulaha Skaku

Klix.ba
Denis Stojnić (u sredini)
Denis Stojnić (u sredini)
Povodom afere "Asim" u kojoj je na određen način kompromitovan i posljednji izbor za gradonačelnika Sarajeva, oglasio se i gradski vijećnik Denis Stojnić čiji otac je spomenut u audiosnimku koji je zatresao javnost i SDA.

"Svjedoci smo da se posljednjih dana medijska pažnja posvetila audiosnimku čiji je glavni akter Asim Sarajlić. S obzirom na činjenicu da se u snimku spominje ime moga oca Zdravka Stojnića, te da mediji i građani ne znaju pravu istinu i misle da su nam načelnik Ibrahim Hadžibajrić ili Abdulah Skaka završili problem sa poslovnim prostorom "Tesla", dužan sam zbog svoje porodice ali i javnosti da se obratim sa nekoliko rečenica", napisao je Stojnić.

On je kazao da javnost nije upoznata sa činjenicom da je za Teslu bila utvrđena pogrešna kvadratura na javnom pozivu, te da je dobio na sudu prvostepenu presudu jer je upravo nadležna služba u Općini Stari Grad Sarajevo napravila grešku.

"Jedina istina u svemu jeste da je Abdulah Skaka nudio objekat koji se nalazi uz samu žičaru, a Dado Stojnić odustao od te ponude i rekao mu da će glasati za njega ako načelnik Ibrahim Hadžibajrić kaže da se glasa za njega, a ne zbog nekakvih objekata ili materijalnih stvari , nakon čega mu Skaka dovodi Jusufa Pušinu, te se Dadi servira laž da je načelnik za Skaku. Kasnije će načelnik Hadžibajrić, kada je saznao za Pušininu manipulaciju prema Dadi, izbaciti Pušinu iz stranke."

Stojnić ističe da je je njegov favorit za gradonačelnika bio Dževad Bećirević (SDP), bivši načelnik Općine Centar Sarajevo, ali da se tada umiješao Željko Komšić i rekao da "može biti ko god hoće samo Dževad Bećirević ne".

"Kada je SDA dala kandidata Abdulaha Skaku, Željko se više nije miješao, jer mu je bilo bitno da samo Dževad Bećirević ne bude gradonačelnik. Moj brat Dado se nije znao nositi sa tim pritiscima i raznim lažima kojih je oko tadašnjih pregovora bilo mnogo i napravio je veliku grešku glasajući za Skaku. Zato sam ja sada ušao u Gradsko vijeće Grada Sarajeva da ukažem na kriminal koji Skaka sprovodi, kao što je počinjeni kriminal po pitanju EYOF-a", dodaje Stojnić.

Ističe da su on i njegov brat prevareni jer je, kako navodi Jusuf Pušina, tada prvi čovjek liste Ibrahima Hadžibajrića, 'slagao da je Skaka kandidat desnice i jednim dijelom ljevice'.

"Sarajlić nikada nije bio na nikakvim pregovorima sa Dadom i ono što je na snimku rekao je ustvari želja za obezbjeđivanjem još jedne ruke na unutarstranačkim izborima", dodao je.

Stojnić ističe da glas njegovog brata Dade za Abdulaha Skaku nije "završen" preko njihovog oca Zdravke Stojnića.

"Već zato što je moj brat Dado povjerovao da je stav politike koju smo tada slijedili na čelu sa velikim čovjekom, načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem, da se podrži Skaka za gradonačelnika", naglasio je.

Za kraj je pozvao Abdulaha Skaku da iz moralnih razloga podnese ostavku na funkciju gradonačelnika Grada Sarajeva.

"Naravno da to ne tražim kako bi neko drugi, eventualno, bio imenovan. Poslove gradonačelnika Grada Sarajeva, u narednih nekoliko mjeseci do izbora, može obavljati jedan od zamjenika gradonačelnika Milan Trivić ili Ivica Šarić", zaključio je.

Podsjetimo, ime gradonačelnik Sarajeva Abdulaha Skake se ime spominje u aferi "Asim" u kontekstu namještanja glasanja na posljednjim izborima za prvog čovjeka Grada Sarajeva

"I j**** te Abdulaha smo, glasali i Grad gore i ovo.. Mi smo odigrali. Ja doš'o sa Zdravkom Stojnićem ko u "Kumu". Traca ih sve tamo organizov'o i za glas je Skaka post'o gradonačelnik. To smo ja i Traca završili. Osmica obiš'p, ovoga... Zdravku babu i.. Obećali neke stvari i završili. Tako je, bolan doš'o za jedan glas, je doš'o za gradonačelnika. Onda smo završili Medu Miladina u drugom krugu. I tako", govori u audiosnimku potpredsjednik SDA i šef Kadrovske komisije Asim Sarajlić.

Sudeći prema ovoj izjavi to znači da je Abdulah Skaka odnio pobjedu ispred kandidatkinje Naše stranke Sabine Ćudić zahvaljujući kupovini glas/ova.

Klub vijećnika Naše strane u Gradskom vijeću Sarajeva uputit će Etičkom vijeću Grada Sarajeva da ispitaju navode o nelegalnosti izbora Abdulaha Skake za gradonačelnika Sarajeva.

Na pitanje kako komentariše dio u kojem se spominje kako je namješten posljednji izbor za gradonačelnika, budući da je on od potrebnih 15 dobio 16 glasova, a dva koja se spominju u snimku su odlučila, Skaka je odgovorio da je "opće poznato da je izbor gradonačelnika i zamjenika bio zakonit, javan i transparentan".