Sud u Brčkom
3

Dalibor Jovičević u pritvoru: Oca svirepo ubio, pušku zakopao pa pobjegao u Sarajevo

A. K.
Foto: PBDBiH
Foto: PBDBiH
Daliboru Jovičeviću, koji je osumnjičen za svirepo ubistvo svoga oca Slaviše nadležni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor.

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta, tamošnji Osnovni sud 33-godišnjem Daliboru Jovičeviću odredio je jednomjesečni pritvor zbog sumnje da je između 11. i 12. februara ove godine u naseljenom mjestu Brezovo Polje Selo, na svirep način usmrtio oca Slavišu.

Jednomjesečni pritvor osumnjičenom za ubistvo i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih tvari određen je zbog opasnosti od bjekstva.

"Sumnja se da je osumnjičeni u porodičnoj kući u kojoj je živio zajedno sa majkom i ocem, u vrijeme dok se u kući nalazio sam sa njim, tvrdim predmetom - automatskom puškom, ocu zadao više udaraca u predjelu glave, usljed čega je nastupila trenutna i nasilna smrt žrtve. On se sumnjiči i za neovlašteno držanje automatske puške marke M70, koju je koristio za počinjenje ubistva, a kasnije je zakopao u dvorištu zajedno s pripadajućim šaržerima i municijom", navode iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Nakon višednevnog bjekstva, ovaj 33-godišnjak je uhapšen u Sarajevu, nakon čega je sproveden u prostorije Tužilaštva Brčko distrikta gdje je saslušan.

"Tužilac ga je ispitao i odmah predložio nadležnom sudu da mu odredi pritvor usljed opasnosti da će pobjeći, odnosno da će ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke. Prijedlog je dodatno obrazložen činjenicom da se u konkretnom slučaju radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora deset godina ili teža kazna, a koje je posebno teško, s obzirom na način izvršenja i njegove posljedice, a puštanje osumnjičenog na slobodu bi rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda", navode iz Tužilaštva u Brčkom.

Po pritvaranju osumnjičenog ovo tužilaštvo, u saradnji s Policijom Brčko distrikta nastavlja njegovo daljnje procesuiranje za krivično djelo ubistva sa zaprijećenom kaznom zatvora od najmanje deset godina ili kaznom dugotrajnog zatvora.

Istraga je također usmjerena i na krivično djelo nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih tvari za koje je propisana kazna zatvora do tri godine.