Eurobasket 2021
19

Pobjeda u Latviji i poraz od Grčke: Kvalifikacije će se nastaviti domaćim utakmicama

F. Z.
BiH - Grčka (Foto: A. K./Klix.ba)
BiH - Grčka (Foto: A. K./Klix.ba)
Nakon dva odigrana kola u grupi H košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za Eurobasket ima polovičan učinak.

Izabranici Vedrana Bosnića upisali su trijumf na gostovanju kod Latvije rezultatom 62:61 u prvom kolu, a večeras je naša selekcija poražena u Mejdanu od Grčke rezultatom 70:65.

U obje utakmice vidjeli smo dramu. Protiv Latvije smo uspjeli nadoknaditi minus 12 i povesti rezultatom 60:53 tri minute prije kraja duela u Rigi, a potom je Vrabac u dramatičnoj završnici donio trijumf našoj selekciji.

Tri dana kasnije opet smo napravili veliki povratak protiv Grčke u Mejdanu. Nakon 30 minuta igre bilo je plus 16 za goste, a onda je 24 sekunde prije kraja naša reprezentacija imala minus tri (65:68) i napad za izjednačenje. Nismo uspjeli pogoditi, a Grčka je na kraju slavila rezultatom 70:65.

Grci nakon dva kola imaju dvije pobjede. U prvom susretu slavili su protiv Bugarske rezultatom 73:63. Bugari su danas u Botevgradu došli do trijumfa protiv Latvije rezultatom 110:104, a utakmica je odlučena nakon dva produžetka.

Grci imaju maksimalan učinak nakon dva kola, dok naša reprezentacija i Bugarska imaju omjer 1-1. Latvija je posljednja bez trijumfa.

Upravo ćemo s Bugarskom igrati narednu utakmicu u kvalifikacijama za Eurobasket. Utakmica s Bugarima igrat će se 26. novembra, dok će tri dana kasnije našoj reprezentaciji gostovati Latvija.

Sada je teško pričati o igračkom kadru. Mnogi naši košarkaši će promijeniti sredinu, a koliko njih će imati dozvolu klubova da se odazovu pozivu selektora Bosnića veliko je pitanje. Sigurno je da opet nećemo gledati NBA igrače u kvalifikacijama, a ukoliko ne dođe do nekog velikog preokreta na relaciji FIBA-ULEB vjerovatno ni one koji igraju Euroligu.

U ovom FIBA-inom "prozoru" zbog povrede je "otpao" Nemanja Gordić, a sasvim sigurno bi bio od velike pomoći izabranicima Vedrana Bosnića. Ko će u narednom kvalifikacionom prozoru biti na raspolaganju Bosniću vjerovatno ćemo znati pred početak sljedeće klupske sezone, kada se kompletiraju rosteri ekipa.

S obzirom na to da Latvija u trećem kolu gostuje Grčkoj, s dva domaća trijumfa naša reprezentacija mogla bi osigurati mjesto na smotri najboljih reprezentacija Starog kontinenta. Samo posljednja reprezentacija u grupi neće igrati na Eurobasketu 2021. godine.

Tabela: