Nesvakidašnja reakcija
10

Tužilaštvo u Tuzli detaljno o uhapšenom policajcu: Povezan je s kriminalnim osobama

A. K.
Tužilaštvo TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Tužilaštvo TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Nakon hapšenja 24-godišnjeg policijskog službenika inicijala T.O. iz Tuzle danas su se na nesvakidašnji način oglasili iz Tužilaštva TK iz kojeg su naveli detalje događaja koji je prethodio njegovom lišavanju slobode, ali i saznanja koja pokazuju njegovu povezanost s kriminalno aktivnim osobama.
Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) u Tuzli su jučer uhapsili 24-godišnjeg muškarca inicijala T.O., mlađeg policijskog službenika koji je zaposlen u Policijskoj stanici Istok, zbog sumnje na zlostavljanje u službi i protivpravno lišavanje slobode jedne osobe.

Prema ranijim informacijama do kojih je došao Klix.ba, a koje je svojim saopćenjem potvrdilo i Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, hapšenju 24-godišnjeg policajca prethodila je saobraćajna kontrola u kojoj je uhapšen Mujaga Begić, inače suprug zamjenice glavnog tužioca Tužilaštva TK Mirzete Begić.

Pored T.O. službenici Federalne uprave policije slobode su lišili i njegovog kolegu N.H. s kojim je skupa obavljao saobraćajnu kontrolu, ali je on nakon saslušanja pušten na slobodu i njemu će biti dodijeljen status svjedoka u ovom postupku.

Prema iskazu N.H., Mujaga Begić je zbog naročito drskog ponašanja i omalovažavanja službene osobe priveden u prostorije Policijske stanice. Međutim, druga strana, odnosno Mujaga Begić te navode je demantirao, obrazloživši da je protivpravno uhapšen, kao i da je maltretiran.

Detalji obračuna

Iz Tužilaštva TK zvanično su naveli da je u večernjim satima u nedjelju, 16. februara u Ulici Armije BiH koja se nalazi u naselju Brčanska Malta u Tuzli, policijska patrola zaustavila vozilo kojim je upravljao šesdesettrogodišnji M.B. iz Tuzle, dok se na mjestu suvozača u automobilu nalazila njegova supruga, tužiteljica ovog Tužilaštva M.B.

"Pri tome su isti bili vezani u automobilu, ali je na znak policije, vozač zaustavio automobil ispred policajaca na prostoru na kojem je bilo moguće stati, izašao iz automobila i dao na uvid vozačku i saobraćajnu dozvolu. Policajac T.O. mu je pregledao opremu u automobilu, a nakon što je zatvorio prtljažnik, isti policajac mu se obratio i rekao da je kažnjen sa 200 KM radi toga što nije bio vezan i zato što na automobilu ne posjeduje vidno istaknut sticker o registraciji vozila", kazali su iz Tužilaštva TK.

Dalje su naveli da je na stav policajca vozač negodovao i rekao da ne želi potpisati nalog da nije bio vezan, jer jeste bio te da se slaže da potpiše nalog i kaznu za neistaknuti sticker, koji je svakako pokazivao da ima u automobilu, ali da nije postavljen na prednje vjetrobransko staklo i da priznaje grešku i prekršaj.

"Između vozača i policajca dolazi do objašnjavanja o tome da li je isti bio vezan ili ne te se vozač žalio da ne vidi šta piše u prekršajnom nalogu jer ima naočale za vožnju, a ne za čitanje, a oba policajca su nudili da nalog odmah i potpiše. U isto vrijeme se drugi policajac u patroli obraća supruzi vozača i govori joj: 'Vi iz Tužilaštva bi trebali raditi svoj posao i da hapsite kriminalce' jer je i ona negodovala radi prekršajnog naloga za pojas, tvrdeći da su i ona i suprug bili vezani", prenijeli su iz Tužilaštva TK.

Dalje su nastavili da je isti policajac, koji je bio u policijskom automobilu, je to izjavio nakon što mu je supruga oštećenog rekla da ne trebaju graditi svoju karijeru maltretirajući poštene građane, nego da trebaju raditi ono što im je osnovni posao i da trebaju otkrivati kriminal i kriminalce.

"Oštećeni je nakon toga rekao policajcu T.O. da će potpisati nalog samo da ga puste da ide kući i obratio se drugom policajcu i pitao ga 'zašto ga tako čudno gleda'. Nakon toga je policajac T.O. koji je bio van policijskog automobila glasno rekao 'Remećenje javnog reda i mira', s leđa nogom udario M.B u desnu nogu, obuhtavio ga rukama iza leđa i bacio ga na tlo licem prema dole, zavrnuo mu na tlu ruke iza leđa, koljenom mu pritisnuo leđa, zatražio pomoć drugog policajca u automobilu da mu doda lisice i vezao oštećenog sa rukama iza leđa. Tom prilikom je oštećenom nanio povrede zgloba desne noge i slomio mu naočale, jer je na tlo pao direktno glavom okrenut prema dolje", tvrde iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.

Dalje navode da je sve to vrijeme, supruga oštećenog govorila: "Šta to rade njenom suprugu, da su mu 63 godine i da je bolestan", kao i da su policajci nakon toga njegog supruga M.B. uveli u policijski automobil, odvezli u prostorije Policijske stanice, a nju ostavili na mjestu događaja.

"Oštećeni je u policijskoj stanici, gdje je bio postavljen na stolicu, molio prisutne policajce da mu se lisice sa ruku premjeste naprijed zbog jakih bolova koje je osjećao u ramenima, kičmi i vratu, ali mu se policajac T.O. unosio u lice i govorio: 'Ima da radiš ono što ja kažem?. Pri tome je oštećeni objašnjavao policajcima da ima jake bolove, da je bolestan i da mu se lisice premjeste naprijed, a sve to vrijeme mu se policajac T.O. unosio u lice i govorio isto, što je kod oštećenog izazvalo osjećaj poniženosti i straha", kaže se u saopćenju Tužilaštva TK.

Nakon toga mu, prema tvrdnjama ove pravosudne institucije, policajac T.O. donosi pet prekršajnih naloga na potpis i traži da ih potpiše i pri tome mu ne želi saopćiti na šta se oni odnose.

"Oštećeni mu je rekao da nema naočale za čitanje i da mu se nalozi pročitaju, ali mu je neko od policajaca premjestio lisice naprijed, dok ga je T.O. i dalje zastrašivao i glasno naredio: 'potpisuj' te uzeo ruke oštećenog, pomjerio ih prema mjestu gdje treba potpisati, nakon čega ih je oštećeni i potpisao na taj način. Poslije toga je policajac oštećenog odvezao i pustio na slobodu", navodi se u saopćenju Tužilaštva TK.

Pripadnici Federalne uprave policije su na dokumentovanju ovog događaja radili više od četiri dana te je sinoć policajac T.O. lišen slobode radi krivičnog djela koje mu se stavlja na teret i nad njim je izvršena kriminalistička obrada.

Danas je Tužilaštvu TK, radi mjesne nadležnosti koje ima u ovom predmetu, dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i osumnjičeni je predat u nadležnost te će biti ispitan.

Ovo Tužilaštvo će nakon neophodnih radnji vezanih za krivični postupak koje je potrebno provesti, predmet dostaviti Federalnom tužilaštvu radi određivanja nadležnosti drugog tužilaštva iz Federacije u ovom predmetu jer je oštećeni suprug tužiteljice tuzlanske pravosudne institucije.

Povezanost s kriminalno aktivnim osobama

S druge strane, iz Tužilaštva TK navode da su ih posebno iznenadila medijska istupanja pojedinih članova Sindikata policije koji su iznosili paušalne informacije vezano za spomenuti događaj, uz optužbe da ova pravosudna institucija nepravično i nezakonito postupa u konkretnom slučaju, kao i to da su reagovali samo zato što je oštećeni suprug tužiteljice u ovom tužilaštvu.

"Ovo Tužilaštvo ima zakonom propisan autoritet otkrivanja i krivičnog gonjenja svih počinitelja krivičnih djela, bez obzira na njihovu administrativnu poziciju u institucijama vlasti ili bilo kog drugog osnova. Ovo posebno dolazi do izražaja jer oni koji u javni prostor iznose ovakve informacije ne raspolažu ni sa jednim dokazom koji je prikupljen tokom dosadašnje istrage koju je vodila Federalna uprava policije, a niti su bili očevici bilo kojeg dijela događaja koji je predmet istraživanja", kažu iz Tužilaštva TK.

Dalje su postavili pitanje u smjeru toga da li se isti članovi Sindikata policije brinu i o tome da li se u policijskoj strukturi MUP-a TK nalaze osobe bliske organiziranim kriminalnim krugovima na području Tuzle i Tuzlanskog kantona.

"Upravo drugi policajac u patroli svoje prijateljske odnose ne krije sa osobama iz kriminalnog miljea u Tuzli i Tuzlanskom kantonu Berizom Kabilovićem i ljudima bliskim njemu, koji su osumnjičeni za organizovani kriminal i vezano uz to za druga teška krivična djela i čija je kaznena evidencija prepuna različitih krivičnih djela. O tome svjedoče javno objavljene slike policajca sa ovim osobama. Posebno je to bitno jer i reakcije određenih članova Sindikata se odnose i na svjedočenje ovog policajca. Isti policajac se nalazi i u spotu koji podržava Kabilovića i koji je više nego sporan i uz koji se emituje pjesma 'Brat za brata'", tvrde iz Tužilaštva TK.

Na kraju svoje rakcije su naveli i to da Tužilaštvo TK ima prethodna saznanja da je i policajac koji je lišen slobode u dobrim odnosima sa istim kriminalno aktivnim osobama.