Sjednica NSRS-a
43

Opozicija sve glasnija u kritikama protiv SNSD-a, Dodik je pokušava "urazumiti"

A. D.
Dodik i Cvijanović (Foto: Srna)
Dodik i Cvijanović (Foto: Srna)
Nakon što su opozicioni poslanici iz SDS-a i PDP-a nanizali izjave u kojima "ne daju na RS", ali ne ovako kako SNSD predlaže, aludirajući na predložene zaključke koje planiraju usvojiti u NSRS-u, za riječ se ponovo javio lider SNSD-a Milorad Dodik.
Dodik je primijetio da se opozicionari šprdaju, aludirajući prevashodno na Nebojšu Vukanovića (SDS) koji je Dodikovu krilaticu u uvodnom obraćanju "Goodbye BiH, welcome RSexit", preveo kao "R Sex it". Dodik im je poručio da su ozbiljne stvari u pitanju.

Dodik je kazao da je "RSexit" spomenuo kao jednu od opcija, a šta će s njom biti "ostaje da se vidi".

On je kazao da Bošnjaci imaju mehanizme da modeliraju BiH po svom ukusu. Ponovo je govorio o tome da međunarodna zajednica podržava Bošnjake. On je istakao da RS-u treba jedinstvo po ovom pitanju te se vratio u godinu 1992. pohvalivši se da je i on glasao za vojsku RS-a.

"Neke bazične stvari ne mogu biti predmet polemike. Nešto što su dogovorili lideri sada se pokušava devalvirati. Dogovor je bio da govore predsjednici partija i da sve završimo za sat i po ili dva, a vidite gdje smo. Ponovo slušam priču Milorad Dodik ovako, Milorad Dodik onako", kazao je on.

Ponovo je kritizirao i rukovodstvo Skupštine RS-a kazavši "završite više taj poslovnik".

"Ovo je postalo neizdrživo. Kako to trpite? Pa preuzmite najbolju praksu i riješite to", kazao je on. Štaviše, Dodik je poručio poslanicima SNSD-a koji su se javili za riječ da to povuku i da se ne javljaju za riječ.