Presude Suda
1.1k

Ramić poručio vlastima RS-a: Već ste pokušali definisati entitetsku liniju, a to vam je palo

A. D.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Predsjednik Kluba zastupničke grupe Zajedno za BiH u Narodnoj skupštini RS-a Edin Ramić (SDA) podsjetio je na večerašnjoj posebnoj sjednici NSRS-a, koja se održava u vezi s "antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH", da je entitetska vlast izgubila niz presuda u Ustavnom sudu BiH.
"Kada je riječ o poljoprivrednom zemljištu, dobili smo odluku Ustavnog suda prema kojoj je BiH nadležna u reguliranju imovine. NSRS je to pokušala riješiti prije 10 godina, a Ustavni sud je to sada stavio van snage. Bilo je logično da će potvrditi svoju raniju odluku. Danas se najavljuje da će se definisati granična linija između FBiH i RS-a. NSRS je usvojila Zakon o katastru kojim se već pokušala uvesti entitetska linija, pa je i to Ustavni sud osporio", rekao je Ramić.

Naveo je da je pravni titular državnog zemljišta država Bosna i Hercegovina te da je potpuna zamjena teza da neko nekome otima zemljište. On je kazao da je zemljište u Federaciji BiH državno zemljište.

"Federacija BiH njim upravlja i raspolaže isto kao što je RS upravljala i raspolagala ovim poljoprivrednim zemljištem. Zamjena je teza da neko nekom otima zemljište, nego je pitanje vlasništva te zemlje, ko će njom raspolagati, upravljati. Logično da to rade oni koji upravljaju tom administrativnom cjelinom", kazao je Ramić u obraćanju na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Ramić je naveo i da je "najgluplja stvar" koju je čuo da će se promijeniti odnos RS - FBiH (49 - 51 posto) kazavši da niko ne mijenja administrativne cjeline u BiH.

"Vi možete svaki mjesec proizvesti krizu, mi ćemo svaki put tražiti da se oglasi Ustavni sud. Ove posebne sjednice polako postaju show za građane", rekao je on.