Elvis Kondžić
228

Šef Izetbegovićevog kabineta odgovara na prozivke: Nema izvinjenja, neću se umoriti

Dž. L.
Elvis Kondžić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Elvis Kondžić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Šef kabineta zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Bakira Izetbegovića, Elvis Kondžić, reagovao je putem Facebooka na brojne kritike koje su uslijedile nakon njegovog pisanja statusa u kojem je uporedio nekoliko srpskih političara rekavši da je Milorad Dodik među njima najbolji.
Podsjećamo, u svom ranijem statusu Kondžić je uporedio Igora Stojanovića, šefa kluba SDP-a u Skupštini KS, Draška Stanivukovića, poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, i člana Predsjedništva BiH MIlorada Dodika. Kako je napisao: "Gledaš ovog Stojanovića iz KS, gledaš ovog Stanivukovića iz RS i skontaš da je Dodik za njih mila majka".

U novom postu Kondžić nije želio iznijeti svoje javno izvinjenje, kako je to od njega tražio Kantonalni odbor SDP-a BiH Sarajevo, već je poručio da se neće umoriti.

"Nema izvinjenja, ali evo odgovora. Uzburkali su se totalitaristički duhovi koji bi, namjerno izvrčući stavove i mišljenja, ponovo optuživali za 'verbalni delikt', tražeći uporište u tezi 'ko drukčije kaže, kleveće i laže', ali taj vakat je prošao, njihov vakat je prošao. Bez imalo straha od tih i takvih želim jasno da kažem i naglasim da meni nije potrebna stranka iza koje bih se krio kako bih mogao iznijeti svoje mišljenje. Kao što ispod moje fotke na Facebook profilu piše, sva mišljenja iznesena ovdje su moja lična, a molim dragog Boga da mi pomogne i podari snage da uvijek, kao i sada mislim ispravno, svojom glavom. Jedino Bogu sam dužan polagati račune i nikome više. Pisao sam i mislim kao Elvis Kondžić, Bošnjak, po vjeri musliman, građanin BiH i samim time i građanin Kantona Sarajevo", navodi Kondžić u novom statusu na društvenoj mreži.

[FBPOST]https://www.facebook.com/1170967103/posts/10218775509796769/?d=n[/FBPOST]

Naglasivši još jednom da sve stavove koje iznosi na Facebooku su isključivo njegovi lični stavovi, Kondžić nastavlja riječima da niti jednom rječju nije uvrijedio Stojanovića, Stanivukovića i Dodika u svom prethodnom statusu.

"Samo sam ih stavio u isti status ukazavši na njihovo negativno djelovanje. Zašto? Zato što su se i jedan i drugi i treći javnosti predstavljali kao deklarisani i zakleti antifašisti, a u više navrata su znali ispoljavati značajnu dozu šovinizma spram naroda kojem ja pripadam, pa čak, bilo svjesno ili nesvjesno, koristili totalitarističke metode propagande. Zašto sam napisao da je Dodik za ovu dvojicu 'mila majka'? Zato što o Dodiku odveć sve znamo i zato što se on više ne pretvara, tu znamo s kim imamo posla. S druge strane, nakon hvalospjeva o Stanivukoviću, čak i oni najoptimističniji su imali prilike razotkriti šta on zapravo misli, dok su do sada Stojanovićevi istupi uglavnom prolazili neopaženo mnogima, ali meni nisu", napisao je Kondžić te potom naveo dva primjera koja možete pročitati u njegovom statusu.

Mnoštvo reakcija na Kondžićevo ranije pisanje izazvala je činjenica da je Igor Stojanović sa 18 godina obukao uniformu Armije RBiH i proveo godinu i po dana na ratištu.

Kako kaže Kondžić, kada je riječ o partiotizmu Stojanovića, zahvalan mu je na njegovom učešću u Armiji RBiH, kao i desetinama hiljada iskrenih boraca, bez obzira na njihovu vjersku i nacionalnu pripadnost.

"Zgražavam se činjenice da mi se ovdje i posebno u ovom kontekstu podvaljuje rigidan nacionalizam, šovinizam, fašizam i drugo. Svaka kap njihovog ratnog znoja za mene ima istu, veoma veliku, vrijednost. Međutim, Stojanoviću kao javnoj ličnosti to ne daje za pravo da bude potpuno zaštićen od bilo kakve kritike, baš kao što se on ne libi da najružnijim riječima kvalificira vrhovnog komadanta Armije RBiH i prvog Predsjednika naše Domovine, druge organizatore otpora, ali i ostale pripadnike Armije RBiH, pa čak i zlatnog ljiljana Komšić Željka. Nećemo valjda imati duple aršine?", dodao je Kondžić.

Na kraju svog statusa on kaže da ga niko neće cenzurisati, ma koliki bio intenzitet napada i orkestralnog lična na njega, kako kaže.

"Posebno me nećete predstaviti šovinistom ili rigidnim nacionalistom, jer meni to moj odgoj, moja vjera, ali i moja politička pripadnost i opredjeljenje, jednostavno ne dozvoljavaju. Jednostavno nemam to u svome habitusu! Govorili ste mi i o nalogodavcima, ali u ovom slučaju jedini nalogodavci su mi moja svijest i savjest. Nakon vaših zlonamjernih spinova i teških optužbi, shvatam da vi defintovno nemate nalogodavce slične mojima. A upravo zbog vas takvih, neću se umoriti", poručio je Kondžić.