Opozicija na nogama
352

SDS želi Dodika u "klinču": Traže hitnu sjednicu NSRS-a jer je BiH u MAP-u i juri ka NATO-u

S. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Opozicija u Republici Srpskoj predvođena SDS-om traži hitnu sjednicu zakonodavnog tijela tog entiteta, jer su razočarani činjenicom da je NATO ažurirajući svoju web stranicu potvrdio da je BiH dio Akcionog plana za članstvo (MAP).
BiH ima aktiviran MAP, ali članica NATO-a neće postati dok se sve strane u BiH ne usaglase i jednoglasno to ne potvrde. Ipak, opozicija u RS-u se osjeća izdanom i želi Dodikovu odgovornost, jer smatra da je potpisom Programa reformi BiH odveo ka NATO-u.

"Poslije priznanja Milorada Dodika, člana Presjedništva BiH, da je Bosna i Hercegovina u MAP-u, treba nam hitna sjednica Narodne Skupštine Republike Srpske", izjavio je danas Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke.

Poručuju da je, nakon što je NATO zvanično objavio da je BiH u MAP-u, jasno da je aktivacija MAP-a, koji je do tada mirovao, pokrenuta dostavljanjem Programa reformi u sjedište NATO-a.

"Sada je Bosna i Hercegovina u istom statusu sa Sjevernom Makedonijom, odnosno čeka u redu za članstvo o kome mi više ne odlučujemo", kazao je Šarović.

Predsjednik SDS-a je naglasio da je potrebno zakazati novu sjednicu Narodne skupštine RS.

"Posljednju sjednicu NSRS-a od 23. decembra prošle godine možemo zaboraviti, jer je to bila sjednica petosatnih laži najodgovornijih: člana Predsjedništva BiH, predsjednika Vlade RS i predsjednice RS. Nova sjednica mora biti zakazana hitno, a upravo odgovornost najodgovornijih mora da bude njena ključna tema", naglasio je Šarović.