Prate situaciju
3

Pitali smo turističke agencije u BiH otkazuju li aranžmane za Kinu zbog koronavirusa

M. N.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iako nisu dobili zvanične upute nadležnih institucija, turističke agencije u BiH koje imaju aranžmane za Kinu i azijske zemlje u kojima su potvrđeni slučajevi koronavirusa, većinom su ih otkazale.
One agencije koje imaju aranžmane za april, poput Centrotoursa, još nisu otkazale aranžman, ali prema riječima direktora Muamera Lutvića, budno prate situaciju.

Sigurnost putnika je na prvom mjestu svim agencijama, a samim time i zaštita bh. građana.

"Slušamo puls naših kupaca i otkazali smo sve naše aranžmane za Kinu, pa čak i za Tajland gdje smo već imali prodatih aranžmana. To nam je inače jedan od prodavanijih, ali ne želimo da rizikujemo. Sve ćemo aranžmane prema Aziji obustaviti i fokusirati se na druge destinacije", kazali su nam iz agencije m97.

Iz Relaxtoursa su nam rekli kako još nisu otkazali aranžmane za Tajland i Maleziju, ali da će vrlo vjerovatno to učiniti. Imali su veliki broj upita od putnika koji su tražili i savjet kako da postupaju.

Agencija Nebo Tours, koja se bavi prodajom avionskih karata, dobila je obavijesti od većih aviokompanija kako su odlučile otkazati svoje letove za Kinu, ali i azijske zemlje gdje su potvrđeni slučajevi koronavirusa.

"Svaki dan se mijenja situacija. Neke aviokompanije su otkazale za nekoliko dana, dok su druge do kraja februara. Iz dana u dan dobijamo nove obavijesti", kazali su nam iz ove agencije.

Prema navodima Business Insidera, 43 aviokompanije su do sada otkazale svoje letove za Kinu. Osim kineskih aviokompanija, letove su otkazale i aviokompanije iz Kazahstana, Indije, Francuske, Koreje, Mijanmara, Tanzanije, Amerike, Austrije, Britanije, Filipina, Tajvana, Egipta, Izraela, Holandije, Indonezije, Filipina, Skandinavije, Singapura, Turske, Švicarske, Ukrajine i Rusije.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH svim bh. građanima koji su planirali putovati u Kinu preporučuje da putovanje odgode do daljnjeg, a državljanima BiH koji se trenutno nalaze u Kini da prate obavijesti kineskih zdravstvenih vlasti i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).