Samo jedan ponuđač
48

Republika Srpska u Rusiji kupila tri helikoptera za 49 miliona KM

R. D.
Foto: Russian Helicopters
Foto: Russian Helicopters
Kupovina helikoptera za potrebe Vlade Republike Srpske, o kojoj je ranije bilo dosta govora, realizirana je u decembru prošle godine. Za tri letjelice s pripadajućom opremom i rezervnim dijelovima Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske platit će skoro 49 miliona KM.

Ugovor je sklopljen 30. decembra 2019. godine, a prihvaćena je ponuda samo jednog ponuđača koji se javio na konkurs, i to moskovske kompanije Russian Helicopters. Sredstva su osigurana odlukom Vlade RS-a.

Kako je od ranije poznato, jedan od helikoptera treba da bude s medicinskim modulom, dok dva trebaju imati dodatnu opremu za potrebe policije. Prvi helikopter treba stići u septembru 2020. godine, drugi do maja 2021., a treći u januaru 2022. godine.

Helikopterski servis RS već posjeduje helikoptere koje koristi u medicinske svrhe, a 2018. godine kupljen je novi višenamjenski helikopter "Augusta 119" koji je plaćen 9,4 miliona KM. Tada je navedeno da Helikopterski servis ima dva operativna helikoptera, a da je najnoviji star 30 godina.