Nakon veličanja četnika
329

Roditelji bošnjačke djece protestuju ispred škole u Srebrenici: Ne želimo diskriminaciju

A. B.
Oko stotinu roditelja bošnjačke djece iz Srebrebnice jutros je u 7:30 sati protestovalo ispred Prve osnovne škole u Srebrenici nakon što su učenici objavili fotografije na društvenim mrežama gdje su u prostorijama ove obrazovne ustanove proslavljajući slavu "Sveti Sava" veličali "četnike" u prostorijama škole.

Ćamil Duraković, bivši načelnik Srebrenice, čija djeca idu u ovu školu, naveo je da je ovo bilo jedno protestno upozorenje od sat vremena kako bi se napokon stalo ukraj propagiranju fašizma i mržnje.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Ako se stvari ne budu mijenjale, mi ćemo na demokratski način tražiti prava za našu djecu, jer želimo da odrastaju u normalnom i civilizovanom ambijentu, a ne u političkoj indoktrinaciji. Poslali smo određene zahtjeve, prije svega želimo da se formira školski odbor koji bi trebao imati bošnjačku većinu koja bi štitila prava naše djece, zatim Vijeće roditelja se već dugo ne sastaje zato što je Bošnjak predsjednik i to je rezultiralo time da vijeće nije formirano i nije održana nijedna sjednica i želimo da se to promijeni. Intenzivirat ćemo ubuduće sve sastanke i nadam se da ćemo uspjeti u svemu ovome i bolje je da nam se onda djeca i ne obrazuju, nego na ovakav način u pogrešnom historijskom kontekstu", poručio je Duraković.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Na kraju je poručio da je diskriminaciju u Srebrenici dugo trpe i djeca i roditelji i da je ovo bila prekretnica.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Mirnes Zahirović, predsjednik Vijeća roditelja Prve osnovne škole u Srebrenici, rekao je kako su ovim protestima željeli skrenuti pažnju na to da je u cijelom entitetu Republika Srpska zastupljena diskriminacija, kao i zbog posljednjih događaja koji su se desili u ovoj obrazovnoj ustanovi.

"Zahtjevi koje smo predali se između ostalog odnose i na utvrđivanje odgovornosti uključenih u sve ovo što se dogodilo i onih koji su manipulisali tom djecom. Mi očekujemo da će biti reakcije, u krajnjem slučaju da nas nas neko pozove i sasluša nas. Mi jednostavno želimo obrazovanje bez mržnje, koje će biti prihvatljivo svakom djetetu, a ne želimo da to bude samo s obilježjima jednog naroda", rekao je Zahirović.

Zahtjevi roditelja koje su uputili upravi škole (Foto: Klix.ba)
Zahtjevi roditelja koje su uputili upravi škole (Foto: Klix.ba)
Zahtjevi roditelja koje su uputili upravi škole (Foto: Klix.ba)
Zahtjevi roditelja koje su uputili upravi škole (Foto: Klix.ba)

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić do sada se nije oglašavao o posljednjim dešavanjima u srebreničkoj školi.