Priključenje Alijansi
651

Izetbegović: Nadam se da će sazrijevati stav Srba o članstvu BiH u NATO-u

A. D.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović izjavio je u intervjuu za Glas Srpske da su saradnja i kretanje BiH ka članstvu u NATO savezu aktivirani. Ali, isto tako, rekao je on, tačno je da neće biti članstva u NATO savezu dok se o tome svi ne složimo.

"Nadam se da će stav Srba u tom smislu sazrijevati i da će se zajedno sa ostalima odlučiti za ono što će nam donijeti stabilnost, sigurnost, onemogućiti nove konflikte, podići životni standard, kao što je to bio slučaj u zemljama koje su se priključivale NATO-u", izjavio je lider SDA.

Pocrtao je da je takav stav, uostalom, preovladavao prije nekoliko godina. Ne treba se, kaže on, previše osvrtati unazad, pamtiti zlo i poraze.

"Svi smo prošli patnje i desetkovanja. Evropa se nikad ne bi pomirila, ujedinila, niti živjela u obilju, da je nastavila živjeti u prošlosti. Ratovi izazvani raspadom Jugoslavije i intervencija NATO-a su okončani prije 25 godina. Treba ići dalje, miriti se i donositi racionalne i odgovorne odluke", naveo je Izetbegović.

Govoreći o imenovanju ministra za ljudska prava i izbjeglice Mlađena Božovića, Izebegović je podsjetio na dogovor sa SNSD-om.

"Imali smo dva takva sporazuma. U okviru prvog je bilo imenovanje Senada Bratića. Taj sporazum je smjenjivanjem Bratića izigran. Drugi sporazum se odnosio na sastav Vijeća ministara, i dogovoreno je da će SNSD predložiti kandidata iz reda ostalih, da će to biti nestranački kadar, osoba sa dignitetom koja je prihvatljiva SDA. Ovaj drugi sporazum nikada nije realizovan, SNSD nas uopšte nije kontaktirao o pitanju imenovanja ministra za ljudska prava i izbjeglice", kazao je Izetbegović..

Kaže da nemaju namjeru vezivati ova dva dogovora, ali tražr da se oba zasebno ispune.

Naglasio je da je OSA u proteklom mandatu uradila odličan posao. Postignuti su odlični rezultati u otklanjanju prijetnji terorizmom, kako navodi, zbog čega su stigle brojne pohvale naših međunarodnih partnera.

"Borba protiv organizovanog kriminala, naročito trgovine narkoticima, dala je veoma vidljive rezultate. OSA ima veoma dobru saradnju sa srodnim agencijama prijateljskih zemalja i zemalja u susjedstvu, tako da ne vidim razloga za dileme kada je u pitanju reimenovanje aktuelnog direktora (Osmana Mehmedagića)", rekao je predsjednik SDA.

On smatra da sotpredsjednik FBiH ima veoma jaku poziciju, neuporedivo jaču od potpredsjednika RS. Imajući to u vidu, kao i ponašanje SNSD-a u ovom mandatu, dodaje on, nije realno očekivati da će im SDA prepustiti bilo šta u FBiH.

"Ali kroz eventualno poboljšanje odnosa SDA i SNSD u budućnosti bismo mogli učiniti ono što je normalno, a to je da u obje entitetske vlade imamo ministre iz ove dvije pobjedničke stranke. Imali smo ranije takve koalicije i to je funkcionisalo", poručio je Izetbegović.