Čemu se nadati?
1.7k

Sramotne scene u Srebrenici: Devet dječaka se u školi "pohvalilo" da su četnici

D. Be.
U osnovnoj školi u Srebrenici danas je proslavljena krsna slava Svetog Save nakon čega se devet dječaka sa četničkim obilježjima "pohvalilo" na društvenim mrežama.
I dok cijeli svijet nezaustavljivo napreduje u svim segmentima života i svakodnevno se obrazuje i radi ka boljem, očito da se u BiH i dalje odgajaju generacije na sramotnoj, tamnoj i krvavoj prošlosti. U 2020. godini.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Srebrenici Damir Peštalić za Klix.ba je potvrdio autentičnost ove fotografije.

"Fotografija je nastala prije ili poslije današnje manifestacije u učionici škole u Srebrenici. Objavljena je na Instagram Storyju jednog od učenika. Oni su učenici koji pohađaju sedmi, osnovni i deveti razred Osnovne škole u Srebrenici".

Fotografija je napravljena u učionici pravoslavne vjeronauke. Efendija Peštalić je kazao da će fotografiju pokazati pedagogu škole i policiji, te istakao da ovakvim stvarima ne smije biti mjesto u školama i među djecom.

"Poenta je da škola bude za djecu, bez obzira kojem narodu pripadaju. To treba biti neutralan dan, da djeca uživaju u školi, a ne ovako", kazao je.

U osnovnoj školi u Srebrenici danas je održana svečanost povodom krsne slave Svetog Save. Isti je slučaj i u ostalim školama u manjem bosanskohercegovačkom entitetu. Iz tog razloga, prema saopćenju Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, djeca srebreničkih imama nisu išla u školu, niti su prisustvovala svečanosti.

Nama je žao da direktor škole i ostali uposlenici ignoriraju činjenicu da je većina naše djece u školi, a da naša djeca, ni na koji način nisu u nacionalnom ili vjerskom smislu prezentirana. Mi nemamo ništa protiv toga da se obilježava Dan škole, ali to treba da bude datum koji svima odgovara i koji je neutralan, a ne da se samo veže za srpski narod i srpske svece", poručuju iz MIZ Srebrenica.