Brojne kritike
22

Poslodavci poručuju vlastima: Struja je preskupa, a to je resurs za podizanje privrede

R. D.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Visoke cijene električne energije negativno utječu na poslovanje u Federaciji BiH te naše poslovne subjekte čine manje konkurentnim, kazano je na današnjoj konferenciji za medije Udruženja poslodavaca FBiH.

Mladen Pandurević, direktor Udruženja, u uvodu kaže kako je naša praksa potpuno jedinstvena u cijelom svijetu te da operatori nikom ne odgovaraju za svoj rad.

"Mi ćemo u toku godine anagažovati stručnjake i analizirati situaciju te tražiti da se ovakve odluke izmijene. Energija nije samo roba, ona treba biti i resurs koji će pomoći našoj privredi i našem društvu da podigne stepen konkurentske sposobnosti. To vlast može uraditi jer očigledno ne želi smanjiti namete na rad", kazao je Pandurević.

On je naveo kako se cijena električne energije sastoji iz nekoliko elemenata, kao što su proizvodna cijena, mrežne naknade, a postoji jedan ili dva oblika miješanja države kroz određene poreze i naknade.

U tom dijelu država bi, prema njegovom mišljenju, trebala utjecati na cijenu električne energije te da se ona za neke potrošače dovede na povoljan nivo.

"Ako govorimo o kategoriji izvoza, ali i ako govorimo o subjektima koji posluju na domaćem tržištu, mogućnost utjecaja na krajnju cijenu je krajnje mala i ukoliko su troškovima energije toliko opterećeni, oni će jednostavno imati gubitke, jer se neće moći nositi s onima iz uvoza", naveo je on.

Udruženje poslodavaca će u narednim danima analizirati prakse drugih zemalja te ministarstvima i vladi partnerski odnos da bi se došlo do određenog rješenja - odnosno prihvatljive cijene struje.

Podsjećamo, Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine najoštrije se protivi "neopravdanom i neprihvaljivom" zahtjevu Elektroprijenosa BiH koji je od Državne regulatorne komisije za električnu energiju (DERK) zatražio povećanje tarife za usluge prijenosa električne energije tzv. mrežarine za oko deset posto, kao i zahtjev Nezavisnog operatera sistema u BiH koji traži povećanje tarife za rad NOS-a i tarife za sistemsku i pomoćne usluge za 2020. godinu za oko 50 posto.