Zemlja sve starijih
46

Federacija BiH "bogatija" za 7.000 penzionera, od narednog mjeseca isplate iz trezora

R. D.
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Federalni zavod za PIO danas je krenuo u isplatu penzija za decembar prošle godine. To je posljednja isplata koju će zavod vršiti s vlastih računa jer je za početak ove godine planiran prelazak na trezorsko poslovanje.

Cilj prelaska isplate penzija na trezor zaštita je njihove isplate i poboljšanje likvidnosti Federalnog zavoda za PIO koji je bio ovisan o prikupljenim doprinosima i kreditnim zaduženjima.

Najniža penzija trenutno iznosi 371,77 KM, zajamčena je 465,87 KM, a najviša 2.174,48 KM. Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za mjesec decembar, s uračunatim troškovima, iznose oko 185 miliona KM.

Broj penzionera u našoj zemlji u konstantnom je porastu. Prema podacima Federalnog zavoda za penzijsko osiguranje, u decembru 2019. godine broj penzionera je bio za više od sedam hiljada veći nego u istom mjesecu 2018. godine.

Na spisku Federalnog zavoda za penzijsko osiguranje u decembru 2018. godine bilo je 416.828 penzionera, dok je prema evidenciji u decembru ove godine 424.000 osiguranika, što je povećanje od 7.172.

Ovo povećanje broja penzionera dodatno će opteretiti Federalni zavod PIO, a time i budžet Federacije BiH za oko tri miliona maraka mjesečno.

Nova godina trebala bi donijeti i povećanje penzija, kako to predviđa novi Zakon o PIO-u.

"Zakonom je predviđeno usklađivanje redovnih penzija od 15. aprila s primjenom od 1. januara. Tako je bilo prošle godine, a bit će i ove. Ono što se uskladi, bit će obračunato počevši od 1. januara, a i isplaćeno u maju s razlikama", najavio je direktor FZ Zijad Krnjić.