Osamnaest potpisa
2

Zastupnici traže hitnu sjednicu Skupštine KS uz ostavke Konakovića i Forte

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Osamnaest zastupnika pozvalo je predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića da bez odgađanja sazove hitnu sjednicu koja bi se trebala održati već sutra (subota) i da podnese ostavku.

Potpisnici ovog zahtjeva smatraju da predsjedavajući Konaković nije postupio po navedenom zahtjevu, koristeći svoja zastupnička i poslovnička prava, zbog čega su zatražili da danas najkasnije do 11:30 sati zakaže Hitnu sjednicu Skupštine KS za subotu u 12 sati.

Istakli su, pozivajući se na demokratske principe funkcioniranja vlasti, i natpolovičnu većinu od ukupnog broja poslanika, da je Konaković izgubio povjerenje, te su zatražili da podnese ostavku na funkciju predsjedavajućeg Skupštine KS, a zatražili su i ostavku premijera Kantona Sarajevo.

"S obzirom na to da je izborna volja građana suprotna politici koju provodite, podnošenjem ostavki na poziciju predsjedavajućeg Skupštine, odnosno premijera Kantona Sarajevo, dokazali biste da poštujete volju građana", navodi se u zahtjevu.

Nova većina smatra da bi se tako trebalo postupiti kako bi se, navode u zahtjevu, "omogućilo sposobnom kadru da popravi štetu koju je aktuelna vlast u protekloj godini napravila građanima Kantona Sarajevo".

Rukovodstvo Skupštine Kantona Sarajevo sazvalo je hitnu press konferenciju danas u 11 sati o temi aktuelne situacije u Kantonu Sarajevo.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Osamnaest zastupnika SDA, SBB-a, DF-a i BOSS-a predložilo je Prijedlog dnevnog reda hitne sjednice s pet tačaka:

  1. Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o potvrđivanju kandidata za izbor predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine KS

  2. Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o izboru predsjedavajućeg Skupštine KS

  3. Prijedlog odluke o privremenom finansiranju potreba KS za period od 1. januara do 31. marta 2020. godine

  4. Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja KS za period 1. januar do 31. marta 2020. godine

  5. Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o privremenom finansiranju potreba Javne ustanove "Služba za zapošljavanje KS" za period 1. januar do 31. marta 2020. godine